Academia de Stiinte
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Academia de Stiinte a Moldovei

Academia de Știinte reprezintă unicul centru national specializat în sfera știintei și inovațiilor, business-incubatoare, parcuri de inovare ştiinţifice. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Monumentul din scuarul clădirii datează din perioada Sovietică și este reprezentativ perioadei istorice a țării, însă foarte curînd aici va culmina un nou monument, dedicat Limbii Române. Cele 2 monumente creează un tot întreg estetic și impresionează prin creație.

Adresa: or. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare,

1 Arhitectura clădirii Academiei - inspirată din palazzo al Renașterii Italine – o clasează ca un monument architectural important al Chișinăului. Inaugurată cu 70 ani în urmă, instituția a devenit un veritabil for știintific de consacrare, o instituție de cercetare și de creație autentică. Monumentul amplasat în scuarul Academiei este reprezentativ pentru perioada istorică. Acesta datează cu anii Uniunii Sovietice. Foarte curînd, acest monument va fi înlocuit cu o altă structură monumentală, dedicată Limbii Române. Ideea monumentului respectiv aparține sculptorului român, Vlad Basarab și va arăta sub forma unei cărți deschise sub plan circular. Constituirea sectorului academic al științei din Republica Moldova a fost inițiată imediat după al doilea război mondial (1939-1945), însă actul inaugural de deschidere a Academiei de Știinte a avut loc la 2 august 1961. Odată cu proclamarea independenței R. Moldova, august 1991, Academia devine un veritabil for științific republican, o instituție națională de cercetare, cu o autonomie adecvată pentru soluționarea problemelor sale interne. 

Din 2006 a obținut dreptul de a crea propriile instituții de învățămînt pentru pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare – ceea ce pînă în prezent rămîne o preocupare de bază. Actualmente, corpul academic al Academiei de Științe își desfășoară activitatea în 6 secții de Științe:  -Economice și Matematice  -Biologice  -Chimice și Ecologice  - Fizice și Inginerești  - Medicale  - Agricole   -Umanistice și Arte -reunind în componența lor membrii titulari, membrii  corespondenți, membrii de onoare, cercetătorii știintifici, membri de profil și membri afiliați, care activează în domeniile respective ale sferei științei și inovării.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu