Dealul ţiganilor din Soroca
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Dealul ţiganilor din Soroca

Dealul ţiganilor din Soroca a devenit un punct de atracţie "turistică", în special pentru străini. O lume în care opulenţa dă mâna cu… kitchul. "Un fenomen" titrează multe publicaţii din străinătate, iar romii se simt tare mândri. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Dealul ţiganilor din Soroca este considerat cartierul rezidenţial al localităţii. O adevărată lume a contrastelor. Palat cu turnuri sau personaje din antichitate. Pereţi şi garduri construite din piatră scumpă şi gard din metal preţios. În unele curţi se înghesuie două sau chiar trei palate. Romii din Soroca se pot lăuda că trăiesc pe picior larg. Tot ei spun că ştiu să facă bani din... nimic.

Pe Vasile alias Gulin l-am întâlnit pe una dintre străzile cartierului. Bărbatul ne-a mărturisit că deşi deţine un castel în dealul Sorocii, primeşte de la stat o pensie de 100 de lei şi nu are cum să întreţină casa. Chiar dacă romii sunt consideraţi oameni bogaţi, nu e tocmai aşa, o spun ei. Multe case sunt lăsate de izbelişte.

După ce am văzut cum arată casele romilor pe dinafară, baronul ţiganilor din Soroca ne-a invitat să vedem și interioarele. Artur Cerari deţine o colecție impresionantă de bibelouri din ceramică și porțelan - un hobby la care nu renunță. Ne-a prezentat piesa de rezistență a colecției: o sculptură în care sunt reprezentate Ucraina și Rusia prin două femei. Combinaţia dintre lux şi sărăcie, pe care o trăiesc romii din Soroca, a fost subiect de prima pagină în multe publicaţii străine.

Mai multe companii turistice din Moldova au inclus „Dealul ţiganilor" pe lista cu locuri demne de vizitat.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu