Arcul Struve din Rudi | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Arcul Struve din Rudi

Arcul Struve din localitatea Rudi este UNICUL monument din spaţiul Republicii Moldova inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Și-a meritat aprecierea prin tumultoasa istorie, stil arhitectural și ca însemnătate pentru spațiul moldav. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Arcul Struve Amplasat în apropiere de Mănăstirea Rudi, monumentul generează admirație și frumusețe.

Arcul Struve

Distanța de or.Chișinau: 70 km Locație: Soroca

Ceremonia de inaugurare a Arcul Struve Geodezic Rudi s-a desfășurat în 17 iunie 2006. Arcul Struve este Unicul monument din spaţiul Republicii Moldova inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Face parte din lanțul de 265 puncte de observație, marcate prin cuburi de piatră de 2 pe 2 metri, săpate în pămînt, cunoscut în literatura de specialitate drept „Arcul Geodezic - Arcul Struve”. Poartă numele savantului astronom Vasile Iacov Struve (Friedrich Wilhelm Struve). W. Struve, geodez militar, împreună cu alţi savanţi au realizat măsurări a arcului meridianului 25° 20' (cu lungimea de peste 2820 km), pe teritoriul mai multor state: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, inclusiv Basarabia, actuala Republica Moldova. Pe teritoriul Basarabiei a fost trasată o reţea de 27 de puncte, dintre care s-a conservat cel de la Rudi. Se presupune că mai există un monument asemănător Arcul Struve, situat la Geamăna, Anenii Noi, în stare deteriorată.

Arcul Struve A fost inclus în lista monumentelor cultural-naturale mondiale, ocrotite de UNESCO în cadrul unei ceremonii solemne, cu participarea multor savanţi europeni.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu