Monumentul lui Stefan cel Mare | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Monumentul lui Stefan cel Mare

În centrul orașului, pe strada principală se află Monumentul lui stefan cel Mare, în limba rusă, Stefan Velikii - un monument al domnitorului Moldovei. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Acest monument este o mândrie pentru întregul popor moldovenesc, deoarece istoricește, Ștefan cel Mare este considerat unul dintre cei mai importanți domnitori ai Moldovei.

Anume din acest motiv, fiecare turist ar trebui să-l viziteze, să privească maiestuosul Monument al lui Ștefan cel Mare de jos în sus (deoarece este uriaș), să se plimbe de-a lungul parcului ce se alătură de la el.

Monumentul lui stefan cel Mare este situat în Chișinău, la intrarea în parc, lângă Piața Marii Adunări Naționale, pe strada numită în cinstea însuși a domnitorului, bulevardul Ștefan cel Mare. Marele domnitor a condus în mod cinstit Moldova timp de 47 de ani, și anume de la 12 aprilie 1457 până la 2 iulie 1504 și de aceea, pe monument, el este înfăţişat în coroană și o îmbrăcăminte bogată de stăpân.

Marele sculptor Alexandru Plămădeală a elaborat proiectul monumentului în 1923, folosind piatră găsită în raionul Soroca, în satul Cosăuți. Monumentul lui stefan cel Mare a fost proiectat în forma unei mici figuri, găsite în Manastirea Humor în 1457 (aceasta este fosta România).

Această miniatură era considerată a fi foarte asemănătoare cu însuși Ștefan cel Mare.

Monumentul lui stefan cel Mare are o istorie interesantă. Monumentul lui stefan cel Mare a călătorit foarte mult. A fost scos din bronz și instalat sub supravegherea lui E.A.Bernardazzi la Chișinău, se potrivește perfect cu fundalul celui mai vechi parc, apoi numit în cinstea sa.

Apoi, unul dintre mîrzacii români, general, un admirator fervent al domnitorului moldovean, a cerut ca el să fie mutat și instalat în România, acest lucru s-a întâmplat în anul 1940. În orașul Vaslui, lângă biserica Sf. Ioan (ctitorită chiar de Ștefan cel Mare), monumentul a fost instalat, iar piedestalul său a fost explodat în Chișinău.

După aceasta Monumentul lui stefan cel Mare a călătorit de mai multe ori aici și înapoi, în 1942 a fost reinstalat la Chișinău, dar din nou a fost evacuat în România în 1944. Și abia în 1945, sculptorița respectată Claudia Cobizeva, o elevă a sculptorului A. Plămădeală, întâmplător a descoperit Statuia lui Ștefan cel Mare, strălucind de sub zăpadă într-un mic parc. Aproape în aceeași zi, colonelul Voroșilov a aflat despre asta, și monumentul a fost reîntors la Chișinău. După război, oamenii doreau cel mai mult să vadă că sunt sub protecție și s-a decis să întoarcă Monumentul lui stefan cel Mare în locul legal.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu