Monumentul lui Stefan cel Mare

phone +373 (67) 72-22-22

Monumentul lui Stefan cel Mare

Centrul capitalei este în întregime păzit de monumentul impunător al domnitorului Țării noastre - Monumentul lui Stefan cel Mare. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Monumentul lui Stefan cel Mare Amplasat teritorial lîngă parcul central care îi poartă numele, monumentul etalează ca o ușă deschisă pentru toți trecătorii, unde poți să te plimbi și simți bine, un loc special, pentru că simți grația personajului  istoric important.

Monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chişinăului simbolizează identitatea, demnitatea poporului român din R. Moldova si pe drept cuvânt este unul dintre cele mai reusite lucrări a sculptorului basarabean Alexandru Plămădeală.

Capodopera a fost inaugurată oficial pe 29 aprilie 1928, într-o atmosferă solemnă, la aniversarea a X-a a Unirii Basarabiei cu România şi a fost instalată la intrarea în Grădina Publică din centrul Chişinăului. Lucrările pentru realizarea monumentului au durat mai mulţi ani. Sculptorul Alexandru Plămădeală a elaborat câteva variante ale viitorului proiect – ultima variantă, inspirată de o miniatură din anul 1475 de la Mănăstirea Humor, s-a dovedit a fi o adevărată capodoperă. Monumentul a fost turnat la Bucureşti, în atelierul lui V. Râşcanu, în bronz, folosindu-se tunurile turceşti, capturate în timpul Războiului ruso-turc din 1877-1878. Autorul postamentului este Eugen Bernardazzi.

Alegerea locului pentru instalarea monumentului nu a fost întâmplătoare - la intersecţia a două străzi principale cu una din aleile centrale ale Grădinii Publice, o replică la amplasarea geografică a Moldovei, la intersecţie de mari interese geopolitice. Configuraţia locului simbolizează Ţara Moldovei, iar domnitorul  ţarii parcă ar merge în întîmpinarea inamicului, ţinând într-o mână crucea, iar în alta - spada, creînd impresia replicii : «Opreşte-te, teme-te de cruce, ca de nu, te vei teme de spada noastră».  Monumentul lui Stefan cel Mare fost strămutat de mai multe ori, a peregrinat de câteva ori în România, chiar a fost supus riscului de a fi lichidat. Hronicul şi Calvarul lui sunt înveşnicite pe două plăci de bronz montate pe pilonii porţii de intare în parcul, care-i poartă numele. 

Locul este considerat loc special, sfânt – aici depun cunune de flori delegaţiile oficiale, aici vin demnitarii de stat pentru a comemora sărbătorile statale, aici vin cu flori să ceară binecuvântare tinerii însurăței, aici îdrăgostiţii îşi şoptesc discret cuvinte de dragoste, dar şi pelerinii pentru a cere milă şi sprijin - aici simți grația celui mai mare bărbat al neamului şi cel mai important personaj istoric al tuturor românilor.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu