Lumanarea Recunostintei | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Monumentul "Lumanarea Recunostintei"

Lumanarea Recunostintei este un monument architectural unic în Moldova, o carte de vizită a nordului. La intrarea în orașul Soroca, lîngă malurile bătrînului Nistru, se înalță mîndria sorocenilor - Lumanarea Recunostintei. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Inaugurată în anul 2004, pe cea mai înaltă stîncă, obiectivul este una din cele mai importante zidiri în istoria modernă a Moldovei.

Lumanarea Recunostintei

Locație: raionul Soroca, pe dealul Zastânca Distanța de or. Chișinău: 160 km

Ceremonia de inaugurare a ,,Lumanarea Recunostintei'' a avut loc la 27 martie 2004. Ideea aparţine scriitorului Ion Druță. „Lumanarea Recunostintei” este inspirată din balada populară ,,Mioriţa'' - opera de vîrf a creaţiei populare române, ,,cea mai frumoasă epopee pastorală din lume'' (Alecu Russo), creată şi șlefuită de poeții anonimi timp de secole. 

Lumanarea Recunostintei - Este un semn de recunostință adus înaintaşilor noștri, care ne-au lăsat valori artistice inestimabile şi un patrimoniu cultural  bogat. Monumentul ofera un omagiu, transmis strămoşilor noştri, oameni de geniu anonimi, care au creat și conservat cultura, limba şi istoria Țării Moldovei, înveşnicind totodată şi talentul autorului anonim, creatorul baladei „Miorița”. Monumentul are formă de lumânare cu înălţimea de 29,5 m. Localnicii ne asigură că în timpul nopţilor cu clar de lună, cînd se aprinde ,,candela'', lumina ei se vede la o distanță de 40-50 km. Pentru turiști este amenajată o terasă, care are forma unui semicerc, formând un amfiteatru natural de unde puteți simți frumusețea naturii din Moldova. 

De la belvedere se deschide o priveliște pitorească uimitoare asupra or. Soroca, fluviului Nistru și a satelor ucrainești. Pentru a beneficia de acest peisaj magnific se vor urca peste 600 de trepte. Merită!

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu