Capul de pod Chitcani
  • ban 1

  • ban 2

Capul de pod Chitcani

Capul de Pod-serpeni - Memorialul din satul Chiţcani, raionul Căuşeni, este situat la 3 km de sat pe cel mai înalt punct a promontoriului Chiţcani, fiind ridicat în memoria tuturor acelora care s-au jertfit în operaţiunea militară Iaşi-Chişinău din anul 1944. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Capul de Pod-serpeni Chitcani - un cap de pod strategic al trupelor sovietice pe malul vestic al râului Nistru, în apropiere de localitatea Chitcani (la 10 km sud de Tiraspol), capturat de trupele Frontului 3 Ucrainean (generalul armatei Malinovschi) în cadrul operațiunii Odessa 1944 .

Capul de Pod-serpeni - Monumentul are forma unei săgeţi îndreptate spre cer, de pe platforma sa putându-se admira lejer peisajele de neuitat ale împrejurimilor.  Capul de Pod-serpeni se intindea pe impunatoare dimensiuni avind 18 km, o adâncime de 6-10 kilometri si suprafata de circa 150 de kilometri pătrați. Lupta pentru menținerea podului a durat mai mult de patru luni. Trupele sovietice au platit cu viața a 1480 de soldați îngropati în satul Chitcani și aproximativ 1.700 – immormintati in localitatea dn apropiere Copanca.

Capul de Pod-serpeni Chitcani a fost bine echipate din punct de vedere tehnic, ceea ce si a permis  in timpul începerii operațiuniilor ofensive Iași-Chișinău (20-29 august 1944), plasarea intr-un spațiul limitat a mai multor unitati militare: 5 trupe de infanterie 51 Regimente de Artilerie 30 piese speciale Anume de pe acest cap de pod trupele Frontului Ucrainean au dat lovitur majoră asupra inamicului.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu