Cetatea Bender-Tighina

phone +373 (67) 72-22-22

Cetatea Bender-Tighina

Cetatea Bender este o fortăreață imensă de proveniență turcească, dar reedificată de poporul moldav din urma razboiului perioadei anului 1538. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Moldova medievala se regăsește integral aici, turiștii simțînd fiorul bătăliilor crunte și valorificînd importanța geo-politică a acestei cetăți. Își merită numele de monument al țării, căci pereții istorici ai cetății ne-au apărat teritoriul de azi. Monument istoric si de arhitectură de însemnătate națională.

Locație: Bender, Tighina

Distanța din or. Chişinău: 61 Km

Timp: 1 oră 15 min  

Cetatea are o denumire dublă: Toponimul vechi moldovenesc Tighina a fost rebotezat de turci, după ce în 1538 oştile sultanului turc Suleiman Magnificul, vrând să-l pedepsească pe rebelul Petru Rareş, au cucerit cetatea existentă Tighina.

Ca urmare a acestor evenimente turcii au ridicat o nouă fortificaţie, construită după modelul cetăţilor tip bastion din Europa de Vest,  conform proiectului arhitectului turc Sinan Ibn Abdul Minan. În sec. XVII, citadela se prezintă ca o fortificaţie puternică de apărare, compusă din trei compartimente: cetatea propriu-zisă, zona de protecţie de sus şi de jos. Fortificaţia de piatră are în interior ziduri groase, de forma unui pătrat, cu o singură intrare dinspre vest. Ocupă o suprafaţă de 2 ha şi are 8 turnuri, iar zidul e ridicat pe malul Nistrului. Partea exterioară o formează cetatea de pământ de forma unui pentagon cu laturile neregulate, cu un şanţ adânc, întărit cu piatră. Valul de apărare cu 10 bastioane şi 6 porţi înconjoară toată suprafaţă de 60 ha, care găzdiueşte mai multe clădiri.

Zidurile fortăreţii au fost martori a multor bătălii crâncene. Aici, la vadul Nistrului, au luptat pentru independenţa Ţării Moldovei domnitorii  Petru Rareş, Alexandru Cornea; în 1574 Ioan Voda cel Viteaz, împreună cu armata sa şi cu cazacii ucraineni, conduși de un comandant strălucit Ivan Svercevschi. Au înscris sub zidurile citadelei pagini de mare eroism. În 1595 şi 1600 Ion Voda s-a bătut şi el pentru această palmă de pământ. Tot aici şi-a «tratat» rănile fanatul rege suedez Carol al XII-lea, care, după ce a suferit înfrângere în Bătălia de la Poltava, se va retrage sub zidurile citadelei Bender. Domnitorul Dm. Cantemir, vizitând-o, plin de înflăcărare, işi făcea planuri cum să restaureze mai bine cetatea.

Aici, pe pamânt moldovenesc, s-au luptat 2 imperii – Imperiul Otoman şi Imperiul Rus, bătăliile desfășurîndu-se în întreaga ţară, dar si  sub zidurile cetății Tighina. În prezent oraşul Bender împreun

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu