Manastiri in Moldova

phone +373 (67) 72-22-22

Manastiri

CATEGORII:

Mănăstirea Bocancea cu hramul Sf Petru și Pavel este situata într-un loc pitoresc în lunca râului Ciulucul Mic la marginea satului Bocancea.   Iconostasul în trei registre, uşile împărăteşti, policandrul, sfeşnicele şi candelele, crucile de procesiune şi cărţile sfinte ferecate în metal impresionează prin simplitatea decorului, eleganţa liniilor şi formelor. 

Manastirea Briceni are rol misionar in intreaga Basarabie, aici activand Fratia Ortodoxa Misionara "Sfantul Mare Mucenic Ciprian", cu binecuvantarea si sub indrumarea Preasfintitului Dorimedont, Episcop de Edinet si Briceni.

Manastirea Veverita este o asezare monastica recenta, situata la marginea satului cu acelasi nume. Din datele disponibile putem spune ca manastirea a fost intemeiata pe la 1922-1924, avand o gospodarie mare si o biserica frumoasa,  cu hramul „Maica Domnului Bucuria tuturor scîrbiţilor”.

Cea mai veche dintre manastirile basarabene, dupa datele documentare este manastirea Varzaresti. Este Vorba despre hrisovul care-l da Alexandru cel Bun boierului sau Venea, prin care ii intareste niste mosii. In acest document se mentioneaza si "Kisno-Varzareva manastirea", ca fund un hotar al mosiei acestui boier.

Mănăstirea de călugări Dobrușa este asezată între coline acoperite de păduri și înconjurată de livezi. La 1847 s-a zidit biserica de iarnă Schimbarea la Față. In 1890 mănăstirea Dobrușa numară 89 de monahi si frați, toti moldoveni, în afară de egumenul Porfirie, care era rus. 

Manastirea Japca, situata la o distanta de 10 km de oraselul Camenca, pe malul Nistrului, este singura manastire din Basarabia care n-a fost desfiintata de catre autoritatile sovietice. Aceasta manastire are o rara amplasare prin frumuseta orizontului ce se deschide privirilor turistilor. 

Manastirea Zloti este situată în sudul Basarabiei, la 15 km de orășelul Căinari. Denumirea mănăstirii este preluată de la cea a unui sat vecin și în traducere din slava veche înseamnă "monede de aur". 

Mănăstirea Nașterea Domnului de pe lângă satul Zăbriceni, a luat ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Foca, fiind amplasata pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă și tratament ''Albinuța''. De fapt, acest loc și-a pastrat menirea, dar în chip transfigurat din menirea sa de a îngriji de cele trupești - devenind un așezămînt pentru tămăduirea sufletească.

Este amplasată pe malul drept al Nistrului, într-un cadru natural pitoresc, fiind înconjurată din 3 părti de stânci şi păduri. În vîrful uneia dintre stîncile ce înconjoară lăcaşul sfânt poate fi văzut schitul-peşteră, încărcat de forţa rugăciunii citite aici secole la rând, şi crucea instalată alături, care face parte din salba de mănăstiri rupestre dezvoltate de-al lungul fluviului Nistrul în norii  creştinismului. 

Capriana - Mănăstire de călugări. Capriana cea mai veche şi unică mănăstire domnească în spațiul dintre Prut şi Nistru. Zidurile complexului monastic Capriana ascund şase secole de rugăciune, de istorie şi de legende. Arhitectura lăcașului impresionează fiecare vizitator.

Este situată la marginea satului, lînga rîuleţul Catargul. Mănăstirea Condrița este unul dintre cele mai vizitate obiective duhovnicesti din Republica Moldova. În curtea mănăstirii se află o piatră veche, cu semnul crucii săpat pe ea şi o inscripţie ilizibilă. 

Manastirea de calugari Cosauti este situată la nord de Soroca. Așa cum se spune despre ea "într-un defileu adânc, este o veche mănăstire medievală, care a fost restaurată în ultimii ani de iscusitii mesteri.