Manastirea Bocancea

phone +373 (67) 72-22-22

Mănăstirea Bocancea

Mănăstirea Bocancea cu hramul Sf Petru și Pavel este situata într-un loc pitoresc în lunca râului Ciulucul Mic la marginea satului Bocancea.   Iconostasul în trei registre, uşile împărăteşti, policandrul, sfeşnicele şi candelele, crucile de procesiune şi cărţile sfinte ferecate în metal impresionează prin simplitatea decorului, eleganţa liniilor şi formelor. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Bolta bisericii e pictată cu scene din viaţa sfinţilor, chipurile sfinţilor, ale evangheliştilor ş.a., realizate conform canonului bisericesc, invocând ideea majoră a împăcării şi reculegerii.

Distanta de la Chisinau de 105 km  

Localitatea: Bocancea-Schit, raionul Singerei  

Hramul manastirii: Sfintii Apostoli Petru si Pavel  

Anul infiintarii: 1869  

Stareţ: arhimandritul Pahomie (Nicolae Jugănaru)  

Terenul pe care a fost construita manastirea, a fost achiziționat de la Leon Bocancea, pentru a se muta aici cu traiul locuitorii satului Hîrjăuca, care erau prea aproape de mănăstire. Dar acestea au refuzat să se mute și Arhiepiscopul Antonie a fost nevoit să întemeieze pe această moşie o gospodărie călugărească.  

In 1872 a fost construita o biserica de piatra cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În 1920, mănăstirea a fost numit Bocancea în numele fostului proprietar al averii. În perioada dintre cele două războaie mondiale schitul de la Bocancea a devenit independent de mănăstirea Hîrjăuca. Primul său stareț a fost numit protosinghelul Gurie Tautu.

În perioada sovietică, mănăstirea a fost devastată, icoane și ustensileel bisericii au fost arse. Biserica a fost transformata într-un depozit de cereale, apoi uscatoare de tutun.  Stareţia a devenit sediul brigăzii de tractoare, iar în chiliile de lîngă biserică s-a instalat grădiniţa de copii. Cu timpul, totul ajunge în ruină. Schitul Bocancea a fost reînfiinţat în 1991 de către ieromonahul Bartolomeu ca mănăstire de maici. Între 1994-1997 se execută lucrări de reparaţii sub patronajul mănăstirii Hîncu.

Actualmente, mănăstirea Bocancea a devenit un veritabil centru de spiritualitate creştină.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu