Ceadir-Lunga
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea de la Ceadir-Lunga

Manastirea a fost construita initial in 1972 apoi stricata de comunisti, apoi renovata in anul 2000 si situata la periferia orașului, în drum spre cimitir. Constructia este reperezentata de o biserică cu două etaje, are două pristoluri- în numele Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni şi în numele Marelui Mucenic Dimitrie. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Decorată cu fresce în stil bizantin şi cu un iconostas delicat, sculptură în lemn, stil balcanic din secolul al XVII-lea.

Distanta de la Chisinau de 125 km Localitatea: or. Ceadir-Lunga, Hramul manastirii: "Sf. M. Mc. Dumitru", Anul infiintarii: 1972 Staret: prot. mitr. Dumitru Chioroglo   Biserica veche a marelui martir Dmitri - patronul spiritual al orasului a fost anterior situata în centrul orașului și a fost ridicata în 1972, la 11 septembrie.

Viitorul preot Dmitri Chioroglo fiind doar un adolescent de 14 ani, a fost capabil să scoată din ruini două icoane vechi. Astăzi mănăstirea conține aceste icoane din biserica Sf. Dimitrie, precum și copii ale icoanei Maicii Domnului, care a fost găsita în puț. Recent au fost finalizate reparatiile la biserica Sfântul Nicolae cel Mare. Locuitorii oraşului Ceadîr-Lunga şi satele din jur, conduşi de tînărul preot Dmitr Chioroglo au semnat o cerere adresată Prezidiumului Sovietului Suprem URSS, pentru a construii o biserică în oraş, cererea a fost adoptată, dar cu condiţia ca biserica să fie ridicată numai la marginea orasului, pe drumul spre cimitir. Construcţia bisericii noi Sf.Dumitr, nu a lăsat mult de aşteptat. Părintele Dmitri şi fiica lui Xenia  au pictat chiar ei biserica cu fresce. Meşteri ucraineni au realizat sculptarea iconostasului după schiţa Sfîntului Părinte Dimitri. Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, în anul 2000 la 7 octombrie, a binecuvîntat să fie reorganizată parohia mănăstirei pentru femei cu acelaş nume. Alături de biserică a fost construită clădirea mănăstirei.

În apropierea bisericii, este situat centrul Spiritual-educaţional în numele Protoiereului Mihail Ciachir, clădirea în care locuiesc slujitorii bisericii şi construcţii auxiliare.      

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu