Adormirea Maicii Domnului
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea ''Adormirea Maicii Domnului'', Ţigăneşti

Mănăstirea Țigănești face parte din ctitoriile boiereşti, căci a fost întemeiată pe la 1725, de moşierul Lupu Dencu și de creştinii din actuala localitate Codreanca, care au meşterit prima biserică din lemn. Rolul ei era nu numai protecția sufletelor creștinilor ci şi apărarea de ravagiile pustiitoare ale tătarilor. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

>Mănăstirea face parte din Parcul Naţional Orhei.

Distanța de or. Chișinău 35 km

Localitatea: com. Țigănești, r-nul Strășeni, MD-3734

Hramul mănaăstirii: "Adormirea Maicii Domnului"

Anul înființării: 1725

Stareț: egumen Irinarh (Costru)

In secolul XIX au fost ridicate alte două  biserici de zid – cea de vară cu hramul ,,Adormirii Maicii Domnului” şi biserica de iarnă cu hramul ,,Sfantul Ierarh Nicolae”. În  1941, în timpul marii conflagraţii mondiale aici au fost înmormântați sute de ostași căzuți pe câmpul de luptă – români, nemți și ruși.

In 1959, după câteva tentative eşuate autorităţile republicane au închis mănăstirea, au prigonit călugării, icoanele şi cărţile bisericeşti au fost arse, peste mormintele sfinţilor părinţi s-a trecut cu buldozerul.Bunurile mănăstirii au fost acaparate de localnici. Icoanele au dispărut. Din lăcaş sfânt mănăstirea este transformată în spital pentru bolnavii cu handicap mintal. Mănăstirea este redeschisă la 8 septembrie 1992. A revenit icoana făcătoare de minuni a Sf. Mare Mucenic Pantelimon cu o părticică din moaştele sfântului, ce s-a păstrat ca prin minune.

În 2009  patrimoniul mănăstirii s-a mai îmbogăţit cu o biserică în cinstea icoanei Maicii Domnului „Izvor Tămăduitor”, construită deasupra izvorului. Pitorescul locului, pioșenia călugărilor, izvorul cu apă miraculoasă - toate te indeamnă să mai revii pe aici.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu