Mănăstirea Horești
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Horești

Manastirea  „Sf. Cneaz Vladimir” este plasata intr-un peisaj coplesitor de frumos si este alcatuită din capelă și biserica principală, care este situată pe malul lacului. Pe teritoriul lacasului exista un unic rezervor cu apă naturală care intre timp devine sursa suplimentară de venituri a mănăstirii.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Distanta de la Chisinau de 25 km

Localitatea: com. Horesti, r-l Ialoveni

Hramul manastirii: "Sf. Cneaz Vladimir"

Anul infiintarii: 2000, insa din 2007 a fost cu adevarat sfintita pentru slujenie.

Staret: arhimandritul Nectarie (Gherman)  

În anul 1992 dupa o restaurare aici a fost redeschisa o mănăstire de maici.

În prezent, mănăstirea este complet restaurata. Chiar la intrarea pe teritoriul mănăstirii se află seminarul teologic de fete Regina Maria, o instituţie de învaţămînt în care îşi fac studiile viitoare învăţătoare de religie pentru clasele primare din şcoli, dăscăliţe şi cîntăreţe în coruri bisericeşti. Icoana Sfîntului Cneaz Vladimir care ocupă un loc de cinste în arhitectura iconostasului, ca icoană de hram, a fost adusă de un mirean anonim tocmai din Siberia, dăruindu-o acestui locaş, aflînd că se va sfinţi cu numele Sfîntului Cneaz Vladimir. Staret al acestui asezamint este Arhimandritul Nectarie (Gherman), in a carui subordine se afla un foarte amabil si smerit preot laic, venit sa faca ascultare tocmai din Bucovina, si citiva monahi tineri.

Obstea este in formare, iar asezamintul va avea, se pare, un viitor spectaculos, din cite mi-am putut da seama din macheta expusa in una din camerele de la intrarea in edificiul principal. Terenul alocat asezamintului monahal, cedat de mai multi tarani ai zonei, este foarte extins si va cupinde citeva acareturi cu diverse functii, si o mare biserica de zid, care va fi amplasata in partea de rasarit a ansamblului, si chiar un mic aeroport privat - dorit de sponsorii care vor sustine financiar acest amplu proiect edilitar.

Momentan, manastirea dispune de putine constructii, si, cu exceptia celei principale, in care este incorporata si capela in care se slujeste, sunt precare si vechi. Lacul din proximitate va putea deveni si el o sursa de venituri pentru obstea monahala, in viitor. Pitorescul locului, distanta relativ mica de Chisinau, si slujbele frumoase, fac toate ca duminica sa asiste la slujbe multime de lume si aflu din spusele preotului mirean, ca aceasta nu este din satul Horesti.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu