Mănăstirea Hîncu
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Hîncu

Mănăstirea Hîncu este una dintre cele mai vizitate și mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova. Lăcașul sfînt a fost fondat cu peste 300 de ani in urma  ce are un peisaj de necrezut; rural, pitoresc, unde este înconjurat de Codrii Republicii Moldova. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Acum acolo se gaseste si cel mai impresionant templu. Vizita la acest lacas sfint nu va lăsa pe nimeni indiferent iar ghidurile diverse va vor ajuta sa  simtiti spiritul timpului, în acele vremuri dificile si interesante.

Distanta de la Chisinau de 55 km

Localitatea: s. Bursuc, rnul. Nisporeni

Hramul manastirii: "Sf. Cuv. Parascheva"

Anul infiintarii: 1678 Staret: egumena Parascheva (Cazacu)  

Istoria acestei mănăstiri, la fel ca toate manastirile, est înconjurata de numeroase legende si mistere.

Legenda spune ca Hâncu, având nevoie de o armată cât mai mare pentru a-l detrona pe domnul Gheorghe Duca a primit ajutor de la un neam de al său serdarul Apostol Durac, şi mai apoi de la cleherul Sorocean Constantin, căruia îi promisese mâna fiicei sale, dar ea a refuzat să se mărite cu aliatul tatălui său, fugind de la casa părintească şi ascunzindu-se într-o vizuină. Fiica lui Mihalcea Hâncu a petrecut un timp oarecare în peşteră, fiind găsită de vânătorii ce o căutau.  Fata a refuzat să părăsească peştera. Atunci a venit la ea chiar tatăl, stolnicul Mihalcea Hâncu, rugând-o să iasă din peşteră. Fiica a acceptat, doar cu condiţia, că va ieşi numai după ce va auzi dangătul clopotelor unei biserici. Astfel, Mihalcea Hâncu a dat porunca să se construiască o biserică, ulterior aici fiica sa şi-a închinat viaţa în slujba Domnului. Fiica sa Elena s-a călugărit primind numele de Parascheva, ca răspuns de mulţămire şi dorire de mântuire, Mirelui Ceresc – Iisus Hristos.

În urma invaziei tătare în Moldova, a fost incendiată şi distrusă biserica şi clădirile aferente prin aceasta fiind ruinate complet tot cu schit. În urma acestor groaznice evenimente maicile au fost nevoite să părăsească schitul. În anul 1784 stareţul mănăstirii Egumenul Varlaam al II-lea construieşte cîteva chilii pentru călugări şi o biserică din lemn cu hramul„Adormirea Maicii Domnul”.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu