Mănăstirea Hîrbovăț
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Hîrbovăț

Mănăstirea Hîrbovăț este situată pe valea rîului Ichel, în preajma satului Hîrbovăţ, La Mănăstire este pastrata vestita icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului – „Gîrboviţa”, dăruită în anul 1790 de către soţia colonelului rus Nicolae Albaduev, cea de- a doua  relicvă a mănăstirii este stejarul de 500 ani, care a fost victima unui fulger, dar în ciuda acestui fapt, continuă să trăiască.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Distanta de la Chisinau de 46 km

Localitatea: s. Hirbovat, rnul Calarasi

Hramul manastirii: "Adormirea Maicii Domnului"

Anul infiintarii: 1730 Staret: egumenul Ioan (Mosnegutu)  

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1730 de către boierul Constantin Carpuz.

Însă după părearea unor istorici, mănăstirea a fost întemeiată în veacul al XVII-lea. Pînă în anul 1812 mănăstirea a fost de trei ori încendiată de turci şi tătari, motiv din care toată arhiva mănăstirii a fost distrusă.  În locul vechii biserici de lemn din 1816. Stefan Lupu și soția sa Elena au construit biserica veche a Adormirii Maicii Domnului, și în 1870  a fost construit templul Pogorârea Duhului Sfânt. Mai târziu, Stefan Lupu a devenit aici călugăr luindu-si numele de Serapion. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost in stare de restauratie intre anii 1828- 1855.  Prin anii 1960 ai secolului al XX-lea, Mănăstirea Hîrbovăţ a rămas una dintre ultimele mănăstiri care mai funcţionau. Monahii care erau alungaţi din locurile lor de rugăciune se retrăgeau aici. Aici se refugiaseră călugării de la Căpriana, de la Ţigănesti şi din alte mănăstiri. Multe bogatii detinute de biserica și ustensile liturgice pastrate în mănăstire au fost distruse. Soldații au distrus subsolurile bisericii Pogorârea Duhului Sfânt, in care au fost îngropate  fețele bisericești.

A fost distrus altarul si catapeteasma. Șase clopote au fost doborâte și luate de la mănăstire. Icoanele, cartile și arhivele au fost arse.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu