Mănăstirea Hîrjauca
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Hîrjauca

Mănăstirea a fost fondată în 1740 într-o zonă naturală frumoasă Codru de ieromonahul Inochentii cu supranumele Sava, care a primit călugăria la Iaşi. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Mănăstirea din Hîrjauca, atrage numeroşi vizitatori făcînd parte din salba de mănăstiri din zona de codru a Moldovei. În plus, pe teritoriul mănăstirii se află "Izvorul tinereţii", cunoscut pentru proprietăţile sale tămăduitoare.

Distanta de la Chisinau de 70 km

Localitatea: com. Hirjauca, r. Calarasi

Hramul manastirii:"Inaltarea Domnului"

Anul infiintarii: 1740

Staret: arhim. Kiril (Braguta)  

Manastirea cunoaste o perioada de inflorire la mijlocul secolului al 18-lea. La acel moment, manastirea este inconjurata de un frumos si bine pastrat parc cu lacuri, fântâni și alei pitorești. Biserica în stilul său este similar cu catedrala din Chișinău. La mănăstire a activat o bibliotecă bogată si o scoala parohiala.

Dupa anul 1918, cind Basarabia a fost eliberata si unita cu Romania, viata manastirii s-a normalizat. La dezvoltarea manastirii a contribuit substantial arhiereul Nicodin al Husilor. In contributia lui s-a extins biblioteca in care au fost aduse carti vechi din Iasi, Bucuresti. Manastirea a ajuns la o mare inflorire. Insa , in anul 1962, la insistenta unui grup de ateisti agresivi, manastirea a fost inchisa. In incinta a fost instaurat un sanatoriu, cu denumirea "Codru". Pentru manastirea care urma sa fie redeschisa, in 1993 gospodaria agricola din localitate a repartizat 2 ha de pamant arabil, iar in 1995 - inca 10 ha. In 1994 la manastire s-au adunat 12 vietuitori, sanatoriul din apropiere fiind nevoit sa le cedeze un corp.

Odată cu apariția puterii sovietice mănăstirea de la Hîrjauca a fost închisă de autorităţile sovietce, din 1954 fiind transformată în casă de odihnă, iar din 1958 - în sanatoriu. Biserica mare, cu hramul „Înălțarea Domnului” ajunge sală de sport. Mănăstirea a fost redeschisă abia în 1993, începînd şi lucrările de restaurare si primeste o nouă viață.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu