Mănăstirea Curchi
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Curchi

Mănăstirea Curchi se află in centrul Moldovei. Fondată la originile raului Cogilnic, mănăstirea are hramul ''Naşterea Maicii Domnului'' si reprezinta unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldoveneşti din Basarabia. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Manastirea Curchi figureaza pe listele monumentelor de arhitectura UNESCO.

Din punct de vedere arhitectural, este una dintre cele mai frumoase din tara, pastrand aproape nealterat stilul moldovenesc.

Distanta de la Chisinau de  62 km 

Localitatea: s. Curchi, rnul Orhei

Hramul manastirii: "Nasterea Maicii Domnului"

Anul infiintarii: aprox. 1678

Staret: arhim. Siluan (Salaru)  

Potrivit unei legende, fondatorul primei comunități monahale este Iordache Curchiu din Morozeni ajuns mai apoi stareţul ei, supranumit Ioan.  

Este cunoscut faptul că el a construit pe aceste locuri, pe cont propriu biserica de lemn, numita în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dumitru. Fiind construită în 1775  biserica este un exemplu foarte reușit al stilului neobizantin, în timp ce biserica cu hramul ''Nașterii Maicii Domnului” (1808-1810) este construită în cele mai bune tradiții ale cl.asicismului cu elemente de baroc  Biserica de piatră „Naşterea Maicii Domnului”, cu o frumoasă clopotniţă situată alături, a fost cea dintîi biserică de pe teritoriul mănăstirii, denumită biserică de vară. De fapt în jurul mănăstirii Curci circula mai multe legende, una dintre ele povesteste ca în această parte a Codrilor o vreme îndelungată, a hoinărit o bandă violentă de tâlhari, a căror lider a fost Iordace Curchi. Într-o seară bandiții de pe drum au văzut un bărbat și o femeie. Bandiți au atacat și ucis călătorii săraci, dar atunci când au început să caute cadavrele, conducătorul a aflat despre moartea propriilor părinți . După acest accident teribil și tragic Iordache pocăit, a fondat mănăstirea si a devenit călugăr, iar exemplul său a fost urmat de o parte din hoți. Deci dacă a fost asa sau este doar o ficțiune, nu știm, ramine doar sa alegem legenda care ne place mai mult. Complexul monastic a aparut in 1773. În timp ce curtea mănăstirii a constat din două terase, superioara și inferioara, a fost împrejmuita de un zid de piatră cu turnuri la colțuri iar de-a lungul perimetrului clădirii s-au construit pe chiliile calugarilor. În anul 1958 mănăstirea a fost închisă, iar în anul 1961 aici a fost deschis Spitalul de psihiatrie şi narcologie, care a existat pînă în anul 2002. Abia la începutul anilor 2000 a început restaurarea mănăstirii, care a fost stimulată de faptul că mănăstirea a fost luată sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

La Mănăstirea Curchi turiștii vor rămîne adînc impresionați de frumusețea arhitecturală a complexului, spațiul peisagistic unic, stilul de viață monahal, tradiția bucătăriei multiseculare. În preajmă veți descoperi o prisacă, lacuri pline cu pești, teritorii pe care cresc plante medicinale.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu