Mănăstirea Negrea

phone +373 (67) 72-22-22

Mănăstirea Negrea

Manastirea Negrea cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriileste a fost construita în jurul bisericii parohiale din satul Negrea. Spre deosebire de alte biserici, cea din satul Negrea nu a fost distrusa, deoarece crestinii au ascuns cheile și nu au permis profanarea templului sfânt. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Toate icoanele au fost pastrate, iar biserica în fiecare an reparata.

Distanta de la Chisinau de 70 km

Localitatea: com. Negrea, r-l. Hincesti

Hramul manastirii: "Sf. Arh. Mihail"

Anul infiintarii: 1878

Staret: pr. Andrei Tirsina  

În 1969, satul a suferit de alunecări de teren, care a dus la distrugerea aproape a tuturor caselor si doar la câțiva metri de Biserica alunecările de teren au schimbat directia, lăsând templul intact, cu doar câteva fisuri minore.  

Sfântul lăcaş a fost închis în urma alunecărilor de pământ, care au ocolit curtea bisericii. Aproape două decenii biserica a rămas închisă, iar cheile se păstrau la creştinii din sat, care nu au permis pângărirea acesteia, din contra venind periodic şi împrospătând-o cu var.  De asemenea, în 1969, dupa alunecarile de teren autoritățile au închis biserica timp de aproape doua decenii. În vara anului 1988, în Duminica Floriilor, biserica a fost deschisa și aici a fost citita prima Sfânta Liturghie.   Dar mai târziu, călugării s-au dispersat în întreaga lume, iar acum comunitatea monahală este formata din patru călugărițe și parintele-duhovnic, care este în Cuizauca din 2002. Conform datelor din arhivele documentare, cu aproximativ 300 de ani în urmă pe acel loc exista o mica mănăstire. Un hrisov domnesc din 1778 arată că voievodul Alexandru Ghica delimita proprietăţile a doi moşieri, care se judecau  pentru nişte terenuri ce atingeau  teritoriul mănăstirii Cuizăuca.  

Dupa o alta perere se presupune că întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, arhiepiscopul Dimitrie Sulima, succesorul mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, a dus o politică de închidere a mănăstirilor mici care nu aveau subzistenţă economică şi probabil, aşezământul monahal ar fi fost închis. Conform altor versiuni, mănăstirea a dispărut în urma unor invazii tătare sau a vreunei rebeliuni ţărăneşti.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu