Mănăstirea Răciula
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Răciula

Mănăstirea Răciula se află lîngă satul cu acelasi nume, la 11 km de orașul Călărași. Lăcașul a fost înființat de către doi frați - Andrei și Ioan Rosca, preoți din satul Pascani. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Initial aici a fost o mănăstire de călugări, dar în 1811, după închiderea mănăstirii Mana, situată lângă mănăstirea Curchi în Raciula aici s-a format o comunitate monastica de călugarite. Aşezarea monahală se aseamănă cu un sat în care fiecare călugăriță are propria gospodărie.

Distanța de la Chișinău de 45 km

Localitatea: com. Răciula, r-nul Călărasi

Hramul mănăstirii: "Nașterea Maicii Domnului"

Anul înființării: 1797

Stareț: egumena Eustafia (Rotari)  

Pe teritoriul lacasului au fost ridicate două biserici: Nașterea Maicii Domnului (construita în 1800, renovată în 1845) și ierarhul Sfântul Nicolae (construita în 1822, renovata în 1880).

Terenul pe care a fost construita manastirea, a aparținut proprietarului  Lupu Stratan. Aşezarea monahală se aseamănă cu un sat în care fiecare calugarita are propria gospodărie. Aici se găseşte, printre altele, şi casa monahiei Eliconida, sora primului mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu (1920-1936), care face acum parte din patrimoniul cultural național. Această organizare avea să ajute la păstrarea „seminţei monahismului" şi după închiderea mănăstirii. Călugăriţele care nu au fost trimise în detenţie sau alungate au primit acordul de a rămîne în locuinţele lor, cu obligaţia de a lucra în gospodăria colectivă (sovhoz) din localitate.

Deşi biserica lor era închisă şi cărţile de rugăciune au fost confiscate, maicile nu şi-au pierdut credinţa. Şi-au făcut altar în „ungheraşul" casei şi s-au rugat în continuare. In prezent Stareța Manastirii Răciula este egumena Eustafia, în vîrstă de 82 de ani care se află în această mănăstire de la vîrsta de 6 ani.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu