Mănăstirea Veveriţa

phone +373 (67) 72-22-22

Mănăstirea Veveriţa

Manastirea Veverita este o asezare monastica recenta, situata la marginea satului cu acelasi nume. Din datele disponibile putem spune ca manastirea a fost intemeiata pe la 1922-1924, avand o gospodarie mare si o biserica frumoasa,  cu hramul „Maica Domnului Bucuria tuturor scîrbiţilor”.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Distanta de la Chisinau de 70 km

Localitatea: s.Veverita, rnul Ungheni

Hramul manastirii: „Maica Domnului Bucuria tuturor scîrbiţilor”

Anul infiintarii: 1923 Staret: preot-ieromonah Spiridon (Jalba)  

Manastirea Veverita a fost fondata in jurul anilor 1922-1924 la marginea localității cu același nume (Ungheni) avind și o fermă mare și un templu frumos.  În anul 1948 mănăstirea a fost transformată temporar într-un schit al mănăstirii Capriana, iar în 1852 a fost închisa.   

Unii dintre călugări au fost în arestati, altii au fugit si doar doi din aceștea Taras și Antoniu au refuzat să se mute și au rămas în satul Veverita. În jurul anului 1960 ei au fost uciși  în circumstanțe necunoscute. 

Clădirile mănăstirii au fost distruse. O fermă locală a folosit biserica ca un depozit și apoi a transformat-o într-un pătuț. În 1985, biserica manastirii a fost arsa. Deoarece din vechea biserică au rămas doar ruinele zidurilor, a fost luată decizia de a construi una nouă ,de asemenea, să fie ridicate noi chilii şi să fie puse bazele unei noi gospodării. Manastirea Veverita cu hramul ‘’Maica Domnului tuturor scârbiţilor’’ a fost deschisa din nou în 1993. În luna august 1994, s-au stabilit peste biserica ruinata temelia  bisericii parohiale de iarna.  

Forma interioară a bisericii de iarnă este dreptunghiulară, fără delimitări între pronaos şi naos. Altarul este despărţit de naos prin iconostasul simplu. Tavanul bisericii este drept, iar pereţii sunt împodobiţi cu diferite icoane.

Pe acoperiş, deasupra naosului, se înalţă trei turle.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu