Casa-muzeu Alexandru Donici - Donici | CasaMare
  • ban 1

  • ban 1

  • ban 1

Casa-muzeu Alexandru Donici

La data de 19 ianuarie 1806 în satul Bezin, județul Basarabeasca, s-a născut poetul moldovean, fabulistul Alexandru Donici.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

La vârsta sa fragedă a început cariera sa militară în liceul din Sankt Petersburg, dar după finisare, se întoarce în patria sa, unde combină cu succes practica juridică și cariera literară.

Casa-muzeu Alexandru Donici
Chișinău-Donici: 70 km

Unele dintre primele sale lucrări au fost traducerile, printre care și poemul lui A.S. Pușkin "Țiganii" și o colecție de lucrări ale lui Antioh Cantemir. Scriitorul este pe drept considerat fondatorul fabulei naționale moldovenești. O persoană multitalentată, a lăsat o contribuție de neprețuit în literatura moldovenească. Destul de mult timp în moşia moştenită din neam în neam a lui Alexandru Donici a fost o școală secundară.

Iar în 1976, recunoscând contribuția poetului de neprețuit în literatura moldovenească, autoritățile au decis să deschidă un muzeu în numele său în satul Bezin (actualmente Donici). În moșie persistă atmosfera de la începutul secolului al XIX-lea. Salonul este decorat în stil egiptean, mobilier modern în acele timpuri, podelele acoperite cu covoare moldovenești, brodate manual. Din păcate, printre obiectele personale de uz casnic sa păstrat numai pistolul proprietarului. Printre numeroasele ediții tipărite se păstrază o colecție impresionantă de documente și fotografii legate de viața și creația poetului.

Vizitând Casa-muzeu Alexandru Donici, pătrundeți în atmosfera timpurie a literaturii moldovenești.

Acum câteva cuvinte despre Casa-muzeu Alexandru Donici. Din 1976, în conacul Donic funcționează Casa-muzeu Alexandru Donici. In Casa-muzeu Alexandru Donici a colectat fabulist exponate. In Casa-muzeu Alexandru Donici poți vedea întreaga viață a marelui poet

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu