Alexandru Donici

phone +373 (67) 72-22-22

Casa-Muzeu "Alexandru Donici"

Poetul fabulist basarabean Alexandru Donici are un lăcaș impunător prin frumusețe în satul care îi poartă numele, din raionul Orhei. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Casa-muzeu Alexandru Donici ilustrează o istorie întreagă – de la copilărie pînă la creația inegalabilă a clasicului literaturii moldoveneşti. Muzeul Alexandru Donici se află pe un teritoriu bine amenajat, cu un parc frumos, bazin și neapărat, monumentul impunător cu figura scriitorului.

Alexandru Donici Distanța din or.Chişinău: 72 Km  

Acum 30 de ani, şcoala era situată chiar în localul fostului conac boieresc. Cu o dăinure de 40 de ani (anul 1977) de cînd şi-a deschis larg uşile, casa-muzeu „Alexandru Donici” se bucura de circa 20 de mii de turişti anual, după cum relata directoarea lăcașului. Ca sa reiterăm personalitatea în cinstea cui dăinuiește acest sfînt monument literar, Alexandru Donici a fost un poet şi fabulist român-basarabean, cu originile în acest sat, Donici, numit în cinstea lui, dar initial fiind satul numit Bezin. Îmbinînd armonios activitatea literară cu cea de traducător, el era profund inspirat de fabulele lui La Fontaine și Krîlov. Acest lucru se simte ulterior, prin raportările nemijlocite la realităţile moldoveneşti. S-a alăturat deseori iniţiativelor culturale legate de dezvoltarea învăţămîntului public, a presei periodice, a teatrului naţional. Creaţia lui Donici a fost înalt apreciată de Mihail Kogălniceanu, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri şi alţi contemporani.

M.Eminescu îl situa printre scriitorii care “şi-au încuscrit talentul individual cu geniul poporului …”, numindu-l, în poezia “Epigonii” - “Donici, cuib de-nţelepciune". Ne-a bucurat cu prezența și creațiile mărețe în perioada anilor 1806-1865. Astfel, muzeul ilustrează o istorie întreagă a clasicului literaturii moldoveneşti.

Alexandru Donici, Vă invităm să revedem împreună cu echipa CASA MARE elementele - simbol păstrate în casa muzeu a omui de cultură!

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu