Casa-muzeu Dolna

phone +373 (67) 72-22-22

Casa-muzeu ''Dolna''

La casa-muzeu Dolna se păstrează conacul familiei Ralli. La începutul sec XIX, o familie de boieri Ralli, de origine greacească, veniți în Moldova încă din sec XVIII, au construit acest conac la începutul sec.XIX. Acum Dolna funcționează ca o filială a muzeului Pușkin din Chișinău.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Chișinău - Dolna: 53 km Cinci sate din împrejurimi aparțineau boierului, iar casa din Dolna era de fapt o casă de vacanță. Boierul Zamfirachi Ralli avea o familie numeroasă, 5 băieți și 3 fete care în timpul anului locuiau în Chișinău, doar vacanțele le petreceau în Dolna, la conac. Aici, vara, organizau baluri și petreceri cu lăutari și țigani. Pușkin, scriitor rus, care a fost exilat in Basarabie pentru opera sa politică, a vizitat aceste locuri in iulie-august 1821. Din 1964 casa devine filiala Casei-muzeu Puşkin de la Chișinău. In anii ”80 avea peste 150 mii de turiști pe an. După destrămarea URSS a rămas o vreme in uitare. In 2002 a fost restaurat. Exponatele au fost adunate mai mult o jumătate de veac. Acestea sunt obiecte originale din sec XVIII, XIX si XX.

În parcul din fața conacului este instalat monumentul lui Pușkin realizat de sculptorului rus Oleg Comov (1972). În fiecare an, la ziua nașterii poetului, aici se desfășoară Pușkiniana. În codri, alături de localitate se află izvorul și poiana Zamfirei, unde Pușkin a trăit un timp într-o tabără de țigani, ceea ce l-a inspirat la crearea poemului "Țiganii". După primul război mondial conacul a rămas satului. Dolna - Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală, abia în anii 70 s-a deschis muzeul care îl avem și astăzi, cu mici modificări, i-au schimbat ușile și ferestrele, i-au refăcut acoperișul și cerdacul. Dolna Acum funcționează ca o filială a muzeului Pușkin din Chișinău. Deși familia Ralli-Arbore are o istorie mult mai bogată decât doar meritul de a-l găzdui pe poetul rus. Muzeul are 2 niveluri, pentru public sunt deschise camerele de la etaj, 15 la număr. Sunt decorate cu mobilă din sec XIX adusă de la diverse muzee din fosta URSS.

Exponatele nu sunt lucruri personale ale familiei, doar câteva scrisori expuse au aparținut anume familiei Ralli.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu