Casa-muzeu A.S.Puskin
  • ban 1

  • ban 1

  • ban 1

Casa-muzeu ''A.S.Puşkin''

Casa muzeu ,,A.S.Pușkin” este o valoare internațională, un loc special în care marele scriitor rus si-a creat operele. Este un complex alcătuit din patru camera, restaurat de recent.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Muzeul rămîne a fi o parte componenta a istoriei, culturii, societatii de atunci. Mulți din vizitatorii muzeului rămîn placut surprinși de stilul architectural exterior dar și cel din interior.

Adresa: str. Anton Pann, 19, or.Chișinau. MD-2005

Muzeul  a fost inaugurat cu 68 ani în urmă (februarie 1948), la sfârşitul secolului al XVIII-lea în casa negustorului Naumov. În cele 4 săli expoziționale se regăsesc materiale dedicate operei şi activităţii poetului rus Alexander Pușkin. In curte se află  şi  casa  memorială în care a locuit Pușkin, căreia i s-a restabilit aspectul exterior şi interior de la începutul secolului XIX. Monumentul de arhitectură de valoare naţională, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, este o casă cu o structură tradiţională, alcătuită din trei camere, aflate de o parte şi alta a unei tinzi centrale.

Faţada este simetrică, cu o compoziţie alcătuită din cinci axe, patru goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Ulterior casa a intrat în componenţa unei clădiri aliniate perimetral străzii Anton Pann. Proprietatea negustorului Ivan Naumov, în 1948, la 18 februarie, conform deciziei de organizare a casei-muzeu A.S. Puşkin, complexului de clădiri i s-a donat proprietatea vecină, a cărei construcţii au fost distruse în timpul celui de al doilea război mondial. Toată activitatea de creaţie a lui Puşkin din acea perioadă a fost marcată de romantismul progresiv. În timpul perioadei de exil la Chişinău, poetul a făcut în opera sa o trecere de la romantism la realismul critic, identitatea sa a început să se manifeste mai strident, se îmbunătăţeau abilităţile sale artistice, într-un cuvînt, se maturiza geniul creator al marelui poet rus.

Vă invităm să revedem împreună cu echipa CASA MARE file din istoria tumultoasă de creație a marelui Alexandr Sergheevici Puşkin.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu