Complexul muzeal Casa Părintească
  • ban 1

  • ban 1

  • ban 1

Complexul muzeal ''Casa Părintească''

Complexul muzeal „Casa Părintească” ilustrează perfect atmosfera caldă a vieții rurale din Moldova. Impresionează prin linistea locului în care este amplasată, peisaj superb, spiritul gospodăresc și amalgamul cultural păstrat. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Alături de Pensiune, sejurul fiecăruia se poate transforma într-un refugiu de vacanță bine meritat.

Chisinau - Palanca: 76 km  

În localitatea Palanca vom găsi o casă primitoare ce ne va deschide poarta tradițiilor moldave. Complexul de aici este un univers de obiceiuri în care te poti bucura înfruptindu-te cu delicioasele bucate tărănesti – dulcețuri, sarmalute, plăcinte la cuptor si vinul din adîncul beciului. Muzeul de artizană a fost creat în noiembrie anul 2000.

Aici au locuit buneii şi părinţii actualei proprietare, doamnei Tatiana Popa, care a locuit aici doar trei ani. Casa le-a fost luată de autorităţile sovietice, după ce tatăl Tatianei Popa a fost deportat. După ani buni de căutare a adevărului şi dorinţa ca să revină la Casa Părintească, fiicei i-a fost retrocedată averea care a aparţinut buneilor şi părinţilor. Devenită muzeu, aceasta adună vestigiile trecutului, obiecte rare, piese vestimentare care au aparţinut familiei, mobilier etc. Pe lîngă muzeu, proprietara a inițiat și o pensiune, unde figura anterior casa părinților. Vizitatorii pensiunii au unică posibilitate de a încerca în ambarcațiune tradițională moldovenească – de asta se va ocupa Ghidul specializat care va arăta meșteșugurile populare. Un exemplu, este tehnologia de fabricare a covoarelor în relief. Casa-muzeu are 4 camere.

Decorul interior este tipic mediului rural. Mobilierul este de epocă, din lemn. Elementele de aici- războiul, cerga, lăicerul, şatranca şi mițele – se referă la covorul tradiţional moldovenesc. Printre variațiunile acestuia se numără şi covorul în bumbi – mai neobişnuit, cu efect curativ şi cu o tehnică de ţesut foarte complicată. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu