Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
  • ban 1

  • ban 1

  • ban 1

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Muzeul Național de Artă al Moldoveieste singura instituție de acest profil din Republica Moldova. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

În arhitectura clădirii exterioare, precum și interior, predomină arta frumosului evidentiată prin prisma sufletului omenesc, ce detine o splendidă colecție de picturi plastice ale marilor pictori autohtoni si europeni, în ultimul timp adăugate și a celor din Rusia, Europa Occidentală, Japonia, India, China.

Adresa: Or.Chişinău, str 31 August 1989, 115.

Fondat în 1939 de Alexandru Plămădeală, acest muzeu din Chisinau a captat atenția multor oameni de cultură ce și-au încredințat capodoperele, și cu siguranță multi vizitatori au apreciat complexul turistic din centrul capitalei. În 1947, prin testamentul profesorului Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Pavel Șillingovski, Muzeului Națonal i-a fost donată o colecție impunătoare de lucrări de grafică ale maeștrilor europeni și ruși din sec. XVII–XIX. În 1939, sculptorul Alexandru Plămădeală selectează în jur de 160 de lucrări ale artiștilor plastici basarabeni și români, pentru constituirea primei pinacotecia Chișinăului. Inaugurarea Pinacotecii, are loc în noiembrie 1939, acest lucru, de fapt, însemnând deschiderea primului muzeu de artă.

Acesta nu a durat mult aici, căci în timpul razboiului din 1940-45 lucrarile pinacotecii au fost încarcate în vagoane și duse în Harcov(Rusia) si ulterior pierdute. Colecția muzeului s-a com­pletat de-a lungul timului, cu icoane vechi, lucrări ale pictorilor basarabeni și a celor dinRusia,Europa Occidentală, Japonia, India, China.

Pictura europeană a secolilor XVI-XVIII (F. Baucer, P. Gober, Rembrant, O. Renuap, P. Gavarni). 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu