Emil Racovita

phone +373 (67) 72-22-22

Pestera ''Emil Racovita''

Bogăția naturii din Nord-Vestul țării este sublimată prin landșaftul „Emil Racoviță" – cea  mai mare și spectaculoasă peșteră din republică. Numită și ”Cenușăreasa” - este a treia ca mărime din spațiul European printre peșterile de ghips (primele două se află în Ucraina) si a opta în lume. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

După câteva expediții geologice la Emil Racovita, cercetătorii i-au dat calificativul de monument al naturii de importanţă mondială.

Emil Racovita:

Distanţa din or. Chişinău:  aproximativ 265 de km

Un obiectiv ecoturistic foarte valoros şi reprezentativ din Valea Prutului de Mijloc este peştera“Emil Racoviţă”.

Una din cele mai mari pesteri de ghips din lume Emil Racovita se află în Republica Moldova, în extremitatea Nord-Vestică - raionul Briceni, satul Criva. Intrarea în Emil Racovita a fost descoperită acum jumătate de secol, în perioada anilor 1959, în urma unor explozii în cariera de gips de la Criva.

Emil Racovita ascunde formațiuni minerale inedite, inclusiv cristale mari și rare de selenit, cu nuanțe de chihlimbar. În peșteră găsim cel mai mare cristal de ghips din Europa, cu un volum total de peste 3 metri cubi. Prin labirintul sistemului carstic curg izvoare cu originea în Munții Carpați, din care se ”hrănesc” rîurile Prut și Nistru. Peștera „Emil Racovita" are lungimea de peste 89 de kilometri, cu 20 de lacuri descoperite pînă acum. Sălile pe care le are peștera, foarte spectaculoase, au diverse denumiri: „Sala de o sută de metri", „Sala Cenușăresei", „Sala cu coloane", „Catedrala", „Sala Pinguinului" ori „Sala Hipopotamului". Tot aici putem admira și câteva lacuri subterane: „Lacul Verde", „Lacul Albastru", „Lacul Împăratului" sau „Lacul Dinozaurilor".

Pînă a ajunge la galeriile peșterii Emil Racovita propriu-zis, trebuie să cobori aproximativ 40 de metri pe niște scări metalice prinse de pereții unei fîntîni destul de strîmte. Galeriile peșterii formează un adevărat labirint, foarte complicat, care îi pune la încercare chiar și pe cei mai experimentați cercetători.

În peșteră Emil Racovita există mai multe caverne, unele cu înălțimea de peste 10 metri și o lățime de 30–40 de metri. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu