Pestera Surpizelor

phone +373 (67) 72-22-22

Pestera Surpizelor

Pestera Surpizelor din Moldova este o destinație turistică impresionantă, descoperită de speleologi amatori prin anii 70 ai secolului XX. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Lungimea Pestera Surpizelor depășește 1.700 de metri, fiind a doua ca mărime din Republica Moldova după peștera "Emil Racoviță", a treia cea mai lungă din Europa și a șasea in lume. Pentru a o străbate, amatorii însoțiți de speologii parcurg ore în șir prin tunel Pestera Surpizelor, ba pe brânci, ba aplecați spre amuzamentul liliecilor ce se ivesc din beznă.

Pestera Surpizelor: Chisinau - Zolonceni: 44 km  Amplasată  într-o fâșie de pădure de la marginea orășelului Criuleni, Pestera Surpizelor a fost descoperită în anii 70. Caverna naturală a fost săpată de curenţii de apă acum 10 milioane de ani, iar la extinderea ei au contribuit și cutremurele de pământ. În cele trei niveluri ale Pestera Surpizelor descoperim un labirint cu numeroase săli precum „Sala Mare", „Cinematograful" sau „Metroul".

Se crede că Pestera Surpizelor are o lungime de 1700 de metri, deși aceasta nu a avut încă parte de o cartografiere ca la carte. Sunt cîteva săli mari: Sala Mare ( lungimea 25 m, lăţimea 5-6 m, înălţimea 7 m), Sala II, Sala Cinematografului. Există mai multe topogane cu denivelări pe verticală pînă la 10 m. În general, galeria are o înălţime de circa 10 m, cu tavanul şi pereţii puternic prăbuşiţi, asfel accesul se face printre pietre, strîngîndu-se pînă la dimensiuni mici („Metroul" are lungime 6 m, în lăţime 0,5 - 1 m, în înălţime 05, - 0,9 m). Printre atractivităţile exotice sunt „Pestera Surpizelor" şi „Locul botezului". Cei care vizitează pentru prima dată Pestera Surpizelor, simt adrenalină, entuziasm, pentru că fiecare pas în Pestera Surpizelor stîrnește curiozitate și încredere. 

E adevărat că asta necesită efort fizic, căci următoarele 2-3 zile să-ți simți orice fir de mușchi din corp. În schimb, cea mai mare plăcere este experiența trăită și plăcerea explorării, spre luminița de la capătul labirintului.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu