Stejarul lui Stefan cel Mare | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Stejarul lui Stefan cel Mare

În zona Stepei de Soroca, localitatea Cobîlea adăpostește cel mai reprezentativ monument - al voievodului Ștefan cel Mare - Stejarul lui Stefan cel Mare. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Stejarul lui Stefan cel Mare Numit și ,,Stejarul de 700 ani”, impresionează prin puterea de a dăinui pînă astăzi. Aflîndu-vă în satul gazdă, veți rămîne impresionați de natura proaspătă și numeroasele legende, care vor fi amintite cu plăcere de localnicii ospitalieri.

Stejarul lui Stefan cel Mare

Distanța de or. Chişinău: 125 Km

Timp:  2 ore 10 min

Stejarul lui Stefan cel Mare Amplasat în nord-estul Moldovei, satul Cobîlea din raionul Şoldăneşti, datează în documente din anul 1456. Localitatea se remarcă prin monumentele sale istorice şi culturale – o biserică veche, de aproximativ 700 - 800 ani. Specificul său arhitectural nu se mai întîlneşte nicăieri pe teritoriul Moldovei şi nici Stejarul lui Stefan cel Mare cel mai bătrîn, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani. Interiorul stejarului este betonat, fiindcă o mare parte din tulpină a putrezit și putea sa cadă la pămînt, (exista unele date că în regiunea nordică, în anii 1910-1914 au fost uscari în masă a stejarilor produse din cauza secetei, ciupercilor și diferitor insecte). Însă stejarul înverzește si în ziua de azi, creînd o priveliște nemaipomenită în ograda bisericii care are și o istorie interesantă. Cînd veți ajunge în localitate, natura și spiritul religios vă vor chema să vizitați o biserică reprezentativă, întemeiată de marele domnitor. Conform legendei, după lupta cu tătarii, voievodul s-a odihnit la umbra acestui stejar și conform obiceiului, a ctitorit o biserică din lemn alături de satul Cobîlea. Interesant este faptul că stejarul din s.

Cobîlea nu este unicul cu așa legendă. În orașul sucevean Cajvana, se află deasemenea un stejar de aprox. 800 de ani și este considerat cel mai bătrîn stejar din sud-estul Europei. Mai există legende despre biserica din Bronzești – considerat stejarul copilăriei lui Stefan cel Mare.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu