Rezervatia Padurea Domneasca | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Rezervația Științifică Padurea Domneasca

Adevărat tezaur al Republicii Moldova - Padurea Domneasca - unică în felul ei, uimitoare și armonioasă în orice anotimp al anului. Padurea Domneasca Are o istorie aparte care atrage prin multitudinea evenimentelor, a fost creată încă în sec. al XV-lea pe timpul domniei regelui Alexandru cel Bun, anul 1993.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Padurea Domneasca

Distanța de or. Chișinău:  185 km

Padurea Domneasca, cu o suprafață de 6032 ha este considerată cea mai veche pădure din spațiul Europei. Se întinde de-a lungul Prutului pe o distanță de 40 km. Cu o flora uimitoare stejarul secular care poate ajunge la înălțimea de 30 - 35 m cu o vărstă cuprinsă între 200-250 ani, plopi, salcie, arțari frasini, ulmi și conifere. Un adevărat norocos se consideră acela care reușește să zărească macăr pe furiș cerbul nobil - cel mai mare mamifer sălbatic în fauna Moldovei (Padurea Domneasca); căpriorul, mistrețul sau chiar pisica sălbatică, chițcanul cu abdomen alb, vidra și nurca europeană incluse în Cartea Roșie.

Cel mai mare interes îl prezintă zimbrăria organizată pe 32 hectare aproape de casa pădurarului. Acolo viețuiesc 3 exemplare de zimbri, un mascul și 2 femele, aduși în 2005 din Republica Polonă. Zona este foarte bine protejată, după un gard de bîrne de stajar, o plasă metalică și fortificații suplimentare cu trei rînduri de octogoane groase. Acest tezaur ascunde și ,,Țara Bâtlanilor” - da, da, o denumire pe cît de stranie pe atît de drăguță este colonia mixtă de păsări de baltă - Stîrcul cenușiu, Stărcul de Noapte, Egreta mică. Aceste păsări își construiesc cuiburile pe arbori de stejari pînă în septembrie- octombrie, după pleacă în țările calde. Această rezervație protejează un areal reprezentativ de pădure de luncă.

Padurea Domneasca - rezervație ascunde tainele trecutului și deschide o viziune clară a prezentului.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu