Rezervatia peisagistica Saharna | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Rezervația peisagistică "Saharna"

Rezervaţia peisagistică Saharna este unul din cele mai pitorești peisaje naturale din bazinul Nistrului. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Zona încorporează un complex bogat, datorită cascadei fără asemănare, rîului Saharna și multiplelor stînci etalonate măreț. Relieful, microclima unică, hidrografia, vegetaţia şi lumea animală oferă trăsăturile specifice acestui teritoriu.

Distanţa de Chişinău: aproximativ  87 km 

Locație: r-nul Rezina, s. Saharna

Rezervația peisagistică ”Saharna” dispune de peisaje naturale impresionante, cu un relief cu altitudini de pînă la 230 m. Peșterile de aici au fost locuite încă de oamenii primitivi. Turiștii au posibilitatea să vadă toate aceste frumuseți într-o drumeție inedită, pe o suprafaţă totală de 674 ha. Ea cuprinde valea împădurită a rîulețului Saharna cu o lungime de circa 5 km, braniștile silvice Saharna (575 ha) și Zemstva (25 ha). Aici se întîlnesc două masive silvice, o vîlcea cu o mică cascadă, peșteră, rămășițele unei mănăstiri în piatră. Turiștii vor fi plăcut surprinși cu informații din trecutul acestui obiectiv, adaptat la ceea ce este în prezent. În rezervație cresc speciile ca: gorun, stejar, carpen, tei, ulm, cireș sălbatic, vișin-turcesc. 

Multiple peșteri și grote explică prezența coloniilor de lilieci, care numără 10 specii, 2 incluse în Cartea Roșie. Pe traseu vom întîni și numeroase izvoare, inclusiv carstice, ce vor alina setea trecătorilor. În sud-vestul defileului se întind masive silvice de stejar, carpen, arțar și salcîm alb. La mijloc de pădure, defileul este străbătut de un pîrîiaș cu 22 de cascade. Cea mai mare și impresionantă are înălțimea de 4 m. Pe locul căderii, apa a lăsat o urmă adîncă de circa 10 m, numită ”Groapa țiganului”.

Pietrele mari sînt populate de mușchi și licheni. În vegetația ierboasă predomină bărboasa cu amestec de cimburel, pelin, albăstrele, negară. În defileu se evidențiază ”Izvorul minunilor” -  un obiectiv deosebit de atractiv pentru vizitatori și remarcabil în amintirile celor care au savurat deja din călătorie.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu