Complexul natural-istoric Râșcov
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Complexul natural-istoric ''Râșcov''

Prin împrejurimile localității Râşcov, din Transnistria, a fost identificat vechiul complex natural. Priveliștea de ansamblu se vede perfect din partea satului Vadul lui Raşcov.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Anume de acolo se simte prospețimea naturii și istoria monumentului natural inconfundabil.

Distanța de or. Chişinău: 136 Km

Timp : 2 ore 8 min

Este destul de greu să găseşti pe teritoriul Moldovei o localitate cu o istorie atît de bogată şi furtunoasă - de 900 de ani. Avind o strînsă legatură cu Marele Ducat al Lituaniei prin anii 1387, Râșcovul a fost cuprins de reforme comerciale. Locatarii, unii din ei fiind ucraineni, evrei, rusi, moldoveni, se ocupau de țiglă, utilaj casnic, agricol, precum și munca la biserici, fabrici, vinării, mori cu aburi. Menționăm să vizitați Stînca Krasnaia.

La timpul său, la Râşcov funcţionau 7 biserici, inclusiv biserica catolică şi sinagoga. În prezent, în sat funcţionează biserica ortodoxă Sf. Treime (începînd cu anul 1779) şi biserica catolică Sf. Caetano (din anul 1749). S-au păstrat ruinele bisericii ortodoxe Pocrovskaia (care datează din anul 1740) şi cea mai mare sinagogă din Republica Moldova (ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea). Vegetaţia acestor locuri este foarte bogată, mai cu seamă padurea sa inedită Calaur. În prezent Râşcovul este renumit pentru locurile sale pitoreşti. Partea de vest a stîncii face parte din rezervaţie.

Aceasta este întretăiată de numeroase peşteri carstice, fîntîni şi fisuri, apa şi lutul care au nimerit în ele au spălat şi au împins o parte din masa de calcar.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu