Rezervația peisajistică Ţîpova
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Rezervația peisajistică ''Ţîpova''

Situată pe malul drept al Nistrului, rezervația Țipova este una dintre cele mai pitorești monumente cu relief specific. Impresionează prin ruinele celei mai vechi și vestite mănăstiri rupestre din Basarabia. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Pe un teritoriu de 306 ha, imaginea defileului este completată de cascade. Căderile de apă depășesc 10-16 m și dau un farmec deosebit zonei.

Locație între satele Horodiște și Țipova Începând cu secolul al XI-lea şi până în secolul al XVII-lea, pe teritoriul rezervatiei de azi,  aici era o mănăstire rupestră, pe lângă care a funcţionat o şcoală parohială bisericească şi o şcoală de cântat de doi ani. Pe treptele înalte ale stâncilor de pe malul drept al râului Ţipova s-au păstrat ruinele unei cetăţi getice. În timpul săpăturilor, au fost găsite cioburi, veselă de lut, podoabe, iar în una din nişele de sub cascadă a fost descoperită o placă cu şapte orificii şi o zidire de piatră sub care conform legendei, se află osemintele cântăreţului mitic Orfeu.

Obiectivul cuprinde malul abrupt al Nistrului și defileul pîrăiașului Țipova, ambele cu forme impunătoare de relief, cu grote și peșteri. În rezervație s-au păstrat trei masive de pădure: Stînca Horodiște-Funduc (102 ha), Stînca Horodiște-Cot (15 ha) și masivul Stînca (13 ha), reprezentate de comunități vegetale formate din stejar, gorunet în amestec cu arțar tătăresc și jugastru. Pe timp de iarnă terasele de la fundul defileurilor se acoperă cu gheaţă, peste care continuă să se reverse cascadele - formează adevarate peisaje de poveste. O parte considerabilă a landşaftului e reprezentată de pante abrupte pietroase cu vegetaţie de stâncă destul de săracă. Aceasta e reprezentată de comunităţi de cimbru, jugărelul, laptele cîinelui. Ca şi pe toate stâncile greu accesibile, aici sunt multe păsări răpitoare. Grotele peşterilor servesc drept adăpost pentru lilieci, jderi, vulpi.

Primăvara răsună cântecele privighetorii, grangurului, turturicăi, iar câteodată mai poate fi auzită şi prepeliţa.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu