Rezervația naturală Defileul Duruitoarea
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Rezervația naturală ''Defileul Duruitoarea''

În apropiere de orăşelul Costeşti, la est de satul cu acelaşi nume, curge rîul Duruitoarea - un afluent al rîului Ciugur - care a săpat în toltre un defileu adînc. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Pantele calcaroase abrupte prezente aici sînt marcate de grote înfrumuseţate cu stînci cu cele mai neobişnuite forme. Peștera cu faimă internațională a fost o aşezare străveche din epoca de piatră - adăpost natural pentru omul preistoric.

Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri.Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi diferite, ce transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru odihnă.  Frumoasa peșteră de lângă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din perioada istorică.

Dispune de trei încăperi cu lungimea de 49 de m, lăţimea de 5-9 m. În una din caverne au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani. Printre multitudinea de obiecte găsite aici, se numără rămășițe de oase de bizon, rinocer sau cerb nobil, arme de os și piatră, obiecte de străpungere, unelte de muncă, amulete și podoabe, vârfuri de suliţe, pandantive din fildeş de mamut și dinţi de ren. Chiar dacă rezervația este una dintre cele mai timpurii așezări umane de la noi, aceasta are și în prezent starea potrivită de adăpostire a viețuitoarelor, în special păsări, care își fac aici cuiburile. 

Defileul din „Jurassic Park"  La cîțiva metri depărtare, spre stânga de peșteră, povârnișul abrupt duce spre un defileu interesant, ce amintesc de decorurile filmului de science-fiction „Jurassic Park"(asemănare de redacția StiriPozitive.eu). Apele calde ale râulețului saltă dintr-o cascadă în alta, până se contopesc cu Ciugurul. Stâncile cu forme bizare ne induc gîndurile la file din istorie, în care străbunii noștri ieșeau la vânătoare pe aceste locuri. Stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi diferite, transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru relaxare.

Masivul stâncos, parte din toltrele Prutului, creează o atmosferă preistorică în acest defileu adînc, ce pare conservat de milenii.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu