Cişmelele satului Izvoare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Cişmelele satului ''Izvoare''

Un obiectiv turistic de-a dreptul impresionant prin lanțul viu de izvoare, ce îți fură toate gîndurile triste. Cele 11 izvoare constituie un complex de zidării, toate izvorînd la poalele unei stînci abrupte. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

În decorul zidului din piatră, găsim frumusețea naturii înconjurătoare, iar placa din marmură are inscriprționat un motto memorabil.

Distanța de or.Chişinău: 124 Km

Timp: 2 ore  

La 20 km de centrul raional Floreşti, se află un sat nu foarte mare ca teritoriu, dar pitoresc grație monumentului ce îl păstrează ‒ Izvoare. Principalul punct de atracţie al satului sînt cunoscutele lui izvoare, apele căruia formează un pîrîu, care se varsă în rîul Căinari. Cele 11 izvoare constituie un complex de zidării, toate izvorînd la poalele unei stînci abrupte, pe care este situat satul. În decorul acestei zidării au fost utilizate nu numai pietrele de calcar, ci, de asemenea, fragmente de granit negru și roșu. Zidăria este executată cu mare îndemînare și imaginație şi este una din cele mai memorabile atracţii naturale ale locului.  Pe perete este ataşată o placă de marmură cu acest motto ‒ Atunci cînd bei apă, gîndeşte-te la izvor.

Fiecare dintre cele 11 izvoare are un decor individual și nu seamănă cu celelalte cişme. Este o realizare artistică foarte interesantă, care vorbeşte, de altfel, de măiestria și gustul artistic al arhitecților și constructorilor acestui monument deosebit de frumos. Prin multe locuri din zidărie se pot vedea ţevi, dar din nici una dintre ele nu curge, din păcate, apă. Cel mai probabil, acest lucru vorbeşte despre faptul, că izvoarele nu au fost curățate demult, iar apa îşi găseşte drum și izvorăşte de sub pietrele zidăriei. Cu părere de rău, apele acestor izvoare nu mai dăruiesc apa sa cristalină deoarece țevile nu sunt funcționabile și apa curge pe sub zid, ajungînd în 2 rezervoare naturale la o distanță de 600 m de cîșme și se revarsă încet în apele rîului Căinari.  

Drumețiile sunt interesante, variate și neapărat intrigante. Noi suntem gazda tuturor doritorilor de vedea apele adînci din Cișmelele satului Izvoare, alături de echipa CASA MARE!

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu