Rezervația peisagistică La 33 de vaduri
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Rezervația peisagistică ''La 33 de vaduri''

Rezervația peisagistică ocupă un loc de frunte în topul celor mai frumoase monumente. Spațiul de aici este un loc ferit de aglomeraţia urbană, unde doar câte un tren în trecere deranjează liniştea stâncilor impunătoare. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

În apropiere, are loc o concentrare neobișnuită de monumente geologice, paleontologice și arheologice.

Locație: raionul Ocnița

Suprafaţa rezervaţiei este de 184 ha. Reprezentativ pentru rezervație este lunca îngustă, a rîulețului Chișălău, în care se întinde satul Naslavcea "apărat de povîrnișuri înalte și prăpăstioase, ca niște ziduri de cetate". Albia Chisălăului este întretăiată, pe alocuri, de vaduri - de aici provine și numele rezervației, care prezintă un micro-complex de diverse monumente naturale și arheologice cu deosebite calități peisagistice situate în fragmentul de povârniș. 

Valea Chișălăului își are unicitatea prin aflorimentele de cremene de diferite culori, de la roz pînă la negru. Astfel, împreună cu turiştii, ne vom îndrepta pe drumul prin valea celor „33 de vaduri”, spre râuleţul Chisălău- cursul căruia este zgomotos, cu căderi de apă, curmat de o mulţime de praguri şi stânci, dar foarte interesant.

Nu departe de acest loc se află o moară de apă construită în trecut, de atunci modificîndu-se utilajul, instalaţia, roata hidraulică şi pereţii din lemn. În 1913 a fost instalată a doua roată hidraulică. Turiştii vor vedea diversitatea florei şi faunei (după posibilitate) din rezervaţie, atrăgând o deosebită atenţie asupra celor rare şi pe cale de dispariţie. Astfel, în rezervaţie sunt aşa plante rare, ca: clocotici pinat, ruginiţă penată,  lăcrămioară, ghiocel, popâlnic nobil. Dintre acestea plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova sunt ghiocelul alb şi popâlnicul nobil. Specii de animale rare sunt: bursucul ariciul comun, chiţcanul. 

Oaspeții ținutului mai pot vedea şi alte locuri interesante, ca: un izvor cu apă minerală de componenţă clorurată cu radiaţie de radiu şi uraniu ce curge în apropierea satului. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu