Valul lui Traian
  • ban 1

  • ban 2

Valul lui Traian

Valurile lui Traian sunt un complex de fortificații care se găsesc pe terotoriul Republicii Moldova, langa Leova, oras situat la circa 100 km sud de Chisinau. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Acest puternic sistem defensiv de fortificatii liniare sub forma de valuri de pamant si intarituri din busteni ascutiti vorbeste de prezenta romana pe teritoriul actualei Republici Moldova cunoscut in alte tari europene actuale drept “Valurile lui Adrian” (Franta, Spania, Anglia s.a.) Originea lor este legată de numele împăratului roman Traian.

Cu toate acestea, după cum se cunoaște în Basarabia acestea erau numite și Basarabene. Pe teritoriul Moldovei sunt fragmentele a doua asemenea valuri: “de jos” si “de sus”.  Valul lui Traian “de jos” se considera ca a fost inaltat prin sec. III de romani pe o lungime de circa 126km de la Prut (sat. Valul lui Isac, Moldova) pana la lacul Sasac (langa Tatarbunar, Ucraina). Valul lui Traian “de sus”, potrivit unor ipoteze, a fost inaltat in sec. IV de populatia bastinasa, mai exact de doua triburi rivale, care si-au fortificat hotarele domeniilor de la Nistru (s. Chitcani) pana la Prut (2 km nord de Leova) pe o distanta de circa 138km.  

Valurile in sine sunt ramasitele unor fortificatii, înălțimea lor variază între 3 și 6 metri. Pe aceasta putem vedea ruinele diverselor fortificații, lagăre de razboi și asezari din timpul luptelor. Fără îndoială, la momentul respectiv, aceasta a fost o întreaga structură de fortificații care fascineaza arheologii prin lungime sa impunatoare. Recomandam tuturor turistilor ce vin in Moldova sa viziteze acest monument impunator, deoarece, în ciuda vârstei sale,  a fost  pastrat într-o stare destul de bună de conservare.

Desigur, aici chiar ai ce vedea!

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu