Complexul muzeal Conacul "Balioz” din Orhei
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Complexul muzeal ''Conacul Balioz” din Orhei

Numit și Мuzeul Meşteşugurilor Populare – Balioz este unicul muzeu din Republica Moldova care prezintă integral și amplu meșteșugurile tradiționale.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Conacul prezintă interes turistic prin stilul architectural al clădirii și Parcul Conacului - unul dintre cele mai vechi parcuri din Țară. Moșia ocupă o poziție dominantă asupra satului și la peisajul rural înconjurător.

Balioz: Distanța din or. Chișinău: 46 km

Timp 1 oră

Clădirea conacului Balioz va surprinde atenția vizitatorilor printr-un stil architectural inedit din anii 1852 fiind construită si finisată de administratorul si ginerele lui Manuc Bei - boierul armean Carabet Balioz. În 1941, urmaşii lui Balioz s-au refugiat peste Prut, iar conacul a fost folosit de noua administraţie ca spital militar, depozite, moara, atelier de fierărie, bibliotecă precum şi în alte scopuri.

În 1975 a fost luat sub protecţia statului, iar în 1984 complexul a fost transformat în Muzeul Meşteşugurilor Populare, filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Expoziția muzeului Balioz, organizată pe principiu tematic pe o suprafață de 400 m.p. în baza unor mostre autentice din sec. XIX – XX: olărit, prelucrarea lemnului, metalului, pietrei şi a pielii, ţesutul covoarelor şi a pânzelor, portul popular, broderia şi croşetatul, împletiturile din fibre vegetale și confecționarea instrumentelor populare. Conacul include un parc, de 7 ha, cu castani, brazi, tei, precum şi plante exotice pentru Republica Moldova.

Parcul Conacului Balioz, este unul dintre cele mai vechi parcuri din Republica Moldova. Compoziția acestuia include atît plantațiile cît și structuri arhitecturale minore - dealuri artificiale, havuzuri. Pe moșie sunt plante rare din diferite țări/ Cimișir din Crimeea, Visteria chineză, Chedr siberian, Copac gincgo, în popor este numit POMUL FERICIRII.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu