Conacul Lui Manuc Bei
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Conacul Lui Manuc Bei

Conacul lui Manuc-Bei este una dintre perlele arhitecturii naționale din secolul al XIX-lea. Impresionează prin stilul architectural deosebit și istoria proprietarului – politician pe atunci. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Recent a fost restaurat, cu investiții  externe impunătoare, pînă la cele mai mici detalii, păstrînd intact aspectele secolului XIX ce au creat inițial frumusețea acestuia.

Distanța de or.Chișinău: 30 km

Adresa: Hâncești, 3400, str. Bernardazzi,

2 Monument de istorie şi arhitectură, înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova. Cândva aici se înălţa o reşedinţă luxoasă, care avea un palat şi  un castel de vânătoare, grajduri, havuzuri, o biserică armenească, cimitir şi tot felul de acareturi. Proiectul este realizat de vestitul Bernardazzi. Palatul numit „Versailles moldovenesc” respectă stilul clasicismului francez. In epoca postbelică aici a activat Colegiul de Construcții. Tot atunci au fost distruse si zidurile. A suferit după seismul din 1986. În prezent, complexul arhitectural "Manuc-Bei" din Hânceşti se află în proces de restaurare şi cu toate acestea, deja a devenit una din destinaţiile majore ale turismului moldovenesc. În Castelul de vânătoare activează în prezent Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din or. Hâncești, inaugurat in 1970. Povestea controversată a unui palat ruinat  - astăzi

Complex arhitectural – își are originea în vestitul raion Hânceşti. Manuc Bei, un politician, născut în familie de armeni, în Bulgaria, la vârsta de 25 de ani deţinea monopolul în comerţul cu sare şi tutun în România, apoi a fost un mare furnizor pentru armata turcă, dar şi rusă. Cert este că a fost un șmecher mare, care a jucat dublu atât cu ruşii cât şi cu turcii, iar mingea era Principatele Române, inclusiv Basarabia. După războiul ruso-turc, tratatul de pace din 1812 s-a semnat în Hanul lui din Bucureşti. Mai mult a fost o trădare a intereselor turcilor şi Manuc risca decapitarea, dar fiind prevăzător, cumpărase deja câteva moşii prin Basarabia. După 1815 s-a retras cu familia în Hânceşti, într-un superb palat construit de însăşi A.Bernardazzi. Iar biserica armeană de pe terioriul compexului a fost pictată de Aivazovsky (Hovhannes Aivazian). Biserica nu mai este, a fost total distrusă în anii ’50 de comunişti. Manuc Bei a murit subit în 1817 la vârsta de doar 48 de ani. Istoricii îl cataloghează un politician trădător, chiar dacă a fost un foarte bun târgoveţ. 

Cunoştea 12 limbi străine şi la vremea respectivă era cel mai bogat din Balcani. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu