Conacul Pommer din Ţaul
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Conacul Pommer din Ţaul

Mândria satului Țaul, dar și a întregii republici, Conacul Pommer, un monument arhitectural care bucură neîncetat privirea locuitorilor din apropiere.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Imaginea este completată de Parcul Ţaul, cel mai mare din Republica Moldova (46 de hectare). Beneficiar al unor surse importante de mijloace bănești, Conacul se va transforma în unul din cele mai frumoase monumente arhitecturale din Moldova.

Distanța de or.Chişinău: 219 Km Amplasat în raionul Donduşeni, conacul Pommer este cel mai mare monument reprezentativ regiunii. Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, acesta nu a mai beneficiat de reparații din 1995. Istoric, datează din perioada sec. al XX-lea. Proprietarul terenului - bancherul Andrei Pommer - a sădit cel mai mare parc din Basarabia. În 1901-1912, palatal a fost finalizat. Până la 1945, moştenitorii bancherului nu au intervenit în interiorul conacului.

Chiar dacă, odată cu trecerea timpului, monumentul a suferit mici lucrări de reabilitare, complexul de la Ţaul este cel mai bine păstrat dintre conacele de la începutul sec. al XX-lea. Parcul reprezintă una dintre cele mai reuşite lucrări ale arhitectului-peisagist Ipolit Vladislavschi-Padalko, apreciat de societatea înaltă de atunci. Colecţia dendrologica reprezintă circa 150 de specii de arbori, arbuşti şi liane, dintre care peste 100 de forme sunt exotice. În 1980 aici activa un sanatoriu care trata bolile reumatice şi ale aparatului locomotor. Mare parte din parc a rămas totuşi în patrimoniul Colegiului Agricol, care se află în subordinea Ministerului Agriculturii. În 2003 toată suprafaţa parcului a fost transmisă Sanatoriului preventoriu de bază ''Constructorul'' al Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale – instituții care nu au putut întreține frumusețea acestuia inițială.

Dar, de recent, Parcul Țaul a fost trecut în gestiunea primăriei satului care a identificat sursele financiare necesare pentru renovarea monumentului peisagistic. Vă invităm să vizităm împreună cu echipa CASA MARE frumusețea Conacului Pommer din Ţaul!

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu