Ziua Națională a Vinului

Ziua Națională a Vinului

In spatiul dintre Prut si pînă dincolo de Nistru, obiceiul de a sărbători sfîrsitul recoltării strugurilor și nașterea vinului tînăr e cunoscut din vechime- Ziua Vinului! 

DESCRIERE

Acestă sărbătoare este celebrată în fiecare familie care crește viță de vie. Cînd vine toamna, fiecare curte de gospodar e o mini - fabrică de producere a vinului: strugurii culesi sînt puși în teasc, sînt striviți, mustul scurs – ravacul – e pus în butoaie pregătite din timp.

Aceasta sărbatoare natională se petrece în fiecare an in a doua duminica a lunii octombrie. In anul 2016 festivalul dulcelui vin il vom intimpina pe 9 octombrie! Fiecare locuitor de la tara isi mai are pe linga casa sa un beci in care pastreaza un butoi sau doua de vin: pentru oaspeti, pentru sarbatorile anului, pentru buna dispozitie, pentru nunta, cumatrie, jubileu, etc. La anumite datini – degustarea mustului dulce, sarbatoarea vinului nou, numit "tulburel" – orice oaspete e binevenit. Gospodarul il invita in ograda lui si-l serveste cu rodul podgoriei sale. In Republica Moldova a fost instituita Sarbatoarea Nationala a Vinului (in fiecare a doua duminica a lunii octombrie). E oficializarea unei traditii vechi: pentru ca in Moldova, atunci cind vinul tinar se opreste din fiert, podgoreanul isi invita prietenii, rudele sa-i aprecieze calitatea si gustul. Va asteptam sa va prindeti in hora la sarbatorile vinului alaturi de podgorenii meleagului moldav.

Numai acolo veti intelege pe deplin urarea noastra traditionala: "Noroc!" (care aduna mai multe sensuri intr-un singur cuvint: buna ziua, sa va mearga in viata, sa fiti fericiti, sa vi se implineasca dorintele, la revedere etc.).

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu