Muzeul Satului din Chişinău
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

''Muzeul Satului'' din Chişinău

Puțini cunosc amplasarea unei din cele mai vechi si înalte biserici medievale – aflată chiar în apropiere de aeroportul Internațional Chișinău. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Este un colțisor sfînt și liniștit, în care se vede cum au trăit strămoșii noștri, diverse unelte de uz casnic, mori de vînt, apă, case de locuit ca-n povești, la pragul cărora mulți ce se căsătoresc - pășesc pragul bisericuței pentru a fixa amintirile în poze și rămîn surprinși de fantasticul peisaj cu o atmosferă de calm.

Adresa: Strada Aeroportului, Chișinău  

La intrarea în oraș dinspre aeroport, este amplasat un important obiectiv turistic, dar foarte puțini știu de existența acestuia. Vă relatăm că este o bisericuță de lemn, construită în anul 1642, adusă din localitatea Hirișeni cu scopul de a fi îngrijită mai bine și restaurată. A fost înregistrată ca filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din anul 1995. Muzeul găzduiește monumente de arhitectură populară. Inaugurat în mai 1995, "Muzeul Satului" reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. Eugen Bâzgu relatează că există un plan general al muzeului și acesta ar trebui să includă mai multe monumente: va fi reprodusă clopotniţa bisericii, va fi construită şi o casă de lemn tipică pentru secolul XVII.

„De asemenea, vom face o fântână, porţi de lemn, şi vom pava cu lespezi de piatră aleile pietonale, o școală, două mori de vânt, două fântâni și aproximativ 28 de case în jurul bisericii.”, subliniază arhitectul. Proiectul urmează să se desfăşoare pe o suprafaţă de 150 ha şi să cuprindă șase zone etnografice şi 165 de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crâșmă și multe altele. Muzeul Satului lucrează plenar și ca biserică. Aici slujbele se oficializează de preotul Curnic. Reprezentantul bisericii spune că aici slujbele au loc în zilele de sâmbătă și duminică, iar în alte zile sunt stabilite cununii sau botezuri.

Acoperişul bisericii este de 27 metri, aceasta fiind una dintre cele mai înalte biserici de lemn din Republica Moldova. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu