Arcul de Triumf Chisinau - Moldova | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Arcul de Triumf Chisinau

Arcul de Triumf Chisinau - “Fortăreața Chișinăului” este monumentul cel mai valoros din centrul capitalei, marcat de tumultoasele evenimente istorice. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Arcul de Triumf Chisinau Este al 5-lea cel mai frumos arc de triumf din lume, depășindu-le, conform unui top întocmit în 2015 de revista "Aeroflot Premium", pe cele din Kiev, București, Kursk, Barcelona și Sardarapat (din Armenia). Farmecul se datorează stilului arhitectural deosebit, evenimentelor ce s-au desfăȘurat în preajmă, de aici și mândria cetățenilor ce au trăit împreună istoria.

Arcul de Triumf Chisinau Amplasat în centrul Chişinăului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, «Porțile sfinte» sau «Arcul Victoriei » este o parte integrantă a ansamblului arhitectonic din inima capitalei. Coincide cu axa catedralei şi turnul clopotniţei - fiind poarta de acces în lăcaşul sfânt. Arcul de Triumf Chisinau a apărut pe harta Chişinăului din întâmplare. Pentru Catedrala oraşului fusese comandate cîteva clopote, iar unul din ele, turnat la Ismail din tunurile turcesti şi, fiind prea mare, nu putea fi adăpostit de clopotniţă, atunci guvernatorul Fiodor a sugerat ideea de a edifica la Chişinau un arc de triumf, care ar gazdui şi clopote mari. Astfel, monumentul a fost realizat de arhitectul odesit Luca Zauchevici în 1840. Structura arhitecturală prezintă o construcţie pătrată cu o înălțime de 13 metri, împărţită în două niveluri. Arcul de Triumf Chisinau are patru faţade gemene, cu patru piloni, constituiţi din 16 coloane construite în stil ionic. La nivelul inferior, pe laturile interioare ale pilonilor dintre coloane, au fost montate plăci de marmură. La nivelul superior, în centrul construcţiei a fost montat clopotul sus menţionat, cu greutatea de 6.4 tone. În atic a fost montat orologiul, un cadou de la ceasornicarul orașului Ziberman, care-l cumpărase de la Odesa.

Orologiul bătea la fiecare 15 minute, iar la ora exactă era însoţit şi de dangătul clopotului mare. Vocea lui  prea puternică provoca dese defecțiuni ale ceasului. Arcul de Triumf Chisinau este martorul multor evenimente ce s-au desfășurat aici. Pe sub porţile lui Arcul de Triumf Chisinau trecea altă dată Mitropolitul Basarabiei cu alaiul de preoți, pentru a săvârşi liturghia în catedrală.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu