Cetatea Bender
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Cetatea Bender

Bender-ul este considerat unul dintre cele mai vechi oraşe din Moldova. Oficial, el are mai mult de 595 de ani, de la prima menţionare din hrisovul domnitorului Alexandru cel Bun. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Cu toate acestea, istoricii cred că oraşul a fost fondat de geţi în sec II. î.e.n. Ceatate se află chiar pe malul drept al fluviului Nistru si face parte din oraşul Tighina, dar se numeşte „Bender”. Aceasta este una dintre cele mai vechi si reprezinta un monument unic al istoriei și arhitecturii medievale.

Cetatea Tighina este considerate a fi cea mai puternică dintre cetățile medievale ale Moldovei, fiind menționată sub această denumire pentru prima dată în gramota domnitorului Alexandru cel Bun în anul 1408 La origine cetatea are un punct fortificat al romanilor, după care a fost reconstruită de genovezi și apoi ridicată la rang mare de cetate de apărare în sec. XVI de către Ștefan cel Mare.    

Ca și cetatea Sorocii, fortăreața a fost zidită initial din piatră pe timpul domniei lui Petru Rareș, conform unui plan patrulater cu turnuri rotunde și dreptunghiulare.   

In 1538  a fost cucerita de către sultanul turc Soliman Magnificul, si reconstruită după proiectul  arhitectului Sinan, devenind reședință turcească, numită Bender (din turcă - ”port”).   

Cetatea Tighina are suprafaţa totală - aproximativ 20 de hectare si se constituie într-un ansamblu arhitectonic cu plan în formă de patrulater neregulat, înconjurat de ziduri late, cu grosimea de 2,3 - 3 m și înalte, din piatră de calcar și cărămidă, avînd 10 bastioane pentru artilerie la colțuri și 11 turnuri și 6 porți, fiind înconjurată de un șanț de piatră.   

Cetatea era împărţită în 3 parti: partea superioară, inferioară şi Cetatea. Locaţia cetatii era strategic importanta, ceea ce a făcut din oraş unul din punctele forte ale luptei turcilor împotriva Rusiei. Cetatea Bender era numită "un lacăt puternic al ţinuturilor otomane".   

După ultima luptă din cadrul războaielor ruso-turcești, în 1806 cetatea a intrat în posesia autorităților militare imperiale rusești, acestea devenind stăpîne ”legitime” aici în 1812, după ocuparea Basarabiei. Din 1944 în cetate se instaurează unitățile militare sovietice, devenite din 1991 de ocupație, ale Federației Ruse, care au rămas aici pînă în prezent.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu
RECENZII
avatar
Александр Домброван
Стоит посетить,не пожалеете !
avatar
Александр Домброван
Стоит посетить,не пожалеете !