Cetatea Orhei
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Cetatea Orhei

Cetatea Orheiului este una din cele mai importante fortificaţii la hotarul de est al Moldovei. Datează din anii 60 ai sec.al XV-lea, devenită reședința de atunci a pârcălabului de Orhei.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Aspectul clădirii păstra tipologia caselor băștinașilor din Moldova. Actual, a păstrat doar fundamentul - ca simbol la poalele Orheiului Vechi.

Distanța de or. Chișinău: 52 km

Timp: 1 oră

Pe un promotoriu de o frumuseţe ireală, pe un spaţiu relativ mic, turiştii descopă urme de viaţă umană din cele mai vechi timpuri.  În urma investigațiilor arheologice s-a ajuns la concluzia căCetatea Orheiuluiera una din cele mai importante fortificaţii la hotarul de est al Moldovei. Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, un strateg de forţă, prin ridicarea unei citadele la Orhei, urmărea scopul de a închide o poartă deschisă spre regiunile tătărești pe liniaCetatea Albă –Tighina-Soroca.

Şi totuşi, fortificaţia a fost distrusă repetat - În anul 1499 orașul a fost prădat de tătarii din Crimeea. Peste un deceniu urmează o altă invazie, apoi alta a aceloraşi tătari, în urma cărora orașul a ars până la temelie. Treptat importanţa lui scade. Din anii 40 ai sec. XVI, Orheiul nu mai este consemnat în documente ca oraș. Într-un document din 1603 Orheiul este menţionat în termenii „locul unde s-a aflat Orheiul Vechi”. În scurt timp locuitorii vor părăsi zidurile vechi ale cetăţii, construind un nou oraş, cu 18 km mai sus pe Răut, pe locul unde astăzi se află municipiul Orhei. Pereţii citadelei erau zidiţi din blocuri de piatră, întărite cu mortar de var. La colţuri, citadela era străjuită de turnuri cilindrice.

Turnuri semi-cilindrice au fost înălţate lîngă pereţii dinspre apus, sud şi răsărit. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu