Manastiri in Moldova | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Manastiri in Moldova

CATEGORII:

Până la apariția mănăstirii Hârjauca, a apărut un schit, unde era planificată refacerea acestuia în viitor. Cu toate acestea, în locul acestui schit a crescut Mănăstirea de bărbați Petro-Pavlovski, iar pe scurt localnicii îl numesc Bocancea.

Manastirea Briceni are rol misionar in intreaga Basarabie, aici activand Fratia Ortodoxa Misionara "Sfantul Mare Mucenic Ciprian", cu binecuvantarea si sub indrumarea Preasfintitului Dorimedont, Episcop de Edinet si Briceni.

Mănăstirea Veverița este situată lângă satul cu același nume din raionul Ungheni. Fondată în anii 20 ai secolului trecut, templul local atrage turiștii prin formele arhitecturale originale, precum și prin istoria sa dificilă.

Cea mai veche dintre manastirile basarabene, dupa datele documentare este manastirea Varzaresti. Este Vorba despre hrisovul care-l da Alexandru cel Bun boierului sau Venea, prin care ii intareste niste mosii. In acest document se mentioneaza si "Kisno-Varzareva manastirea", ca fund un hotar al mosiei acestui boier.

Mănăstirea de călugări Dobrușa este asezată între coline acoperite de păduri și înconjurată de livezi. La 1847 s-a zidit biserica de iarnă Schimbarea la Față. In 1890 mănăstirea Dobrușa numară 89 de monahi si frați, toti moldoveni, în afară de egumenul Porfirie, care era rus. 

Unica mănăstire, neatinsă în perioada sovietică, păstrată aproape în forma sa inițială - este Manastirea Japca. Au reușit să o golească din interior, și toți anii începând cu 1959 până în 1964 era planificau să o șteargă de pe fața pământului, dar a rezistat.

Manastirea Zloti este situată în sudul Basarabiei, la 15 km de orășelul Căinari. Denumirea mănăstirii este preluată de la cea a unui sat vecin și în traducere din slava veche înseamnă "monede de aur". 

Mănăstirea Nașterea Domnului de pe lângă satul Zăbriceni, a luat ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Foca, fiind amplasata pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă și tratament ''Albinuța''. De fapt, acest loc și-a pastrat menirea, dar în chip transfigurat din menirea sa de a îngriji de cele trupești - devenind un așezămînt pentru tămăduirea sufletească.

Este amplasată pe malul drept al Nistrului, într-un cadru natural pitoresc, fiind înconjurată din 3 părti de stânci şi păduri. În vîrful uneia dintre stîncile ce înconjoară lăcaşul sfânt poate fi văzut schitul-peşteră, încărcat de forţa rugăciunii citite aici secole la rând, şi crucea instalată alături, care face parte din salba de mănăstiri rupestre dezvoltate de-al lungul fluviului Nistrul în norii  creştinismului. 

Manastirea Capriana - Mănăstire de călugări. Capriana cea mai veche şi unică mănăstire domnească în spațiul dintre Prut şi Nistru. Zidurile complexului monastic Capriana ascund şase secole de rugăciune, de istorie şi de legende. Arhitectura lăcașului impresionează fiecare vizitator.

Este situată la marginea satului, lînga rîuleţul Catargul. Mănăstirea Condrița este unul dintre cele mai vizitate obiective duhovnicesti din Republica Moldova. În curtea mănăstirii se află o piatră veche, cu semnul crucii săpat pe ea şi o inscripţie ilizibilă. 

Manastirea de calugari Cosauti este situată la nord de Soroca. Așa cum se spune despre ea "într-un defileu adânc, este o veche mănăstire medievală, care a fost restaurată în ultimii ani de iscusitii mesteri. 

 

În Republica Moldova, cea mai importantă religie este creștinismul și Biserica Ortodoxă, mai mult de 85% din populația indigenă este ortodoxă. Manastiri in Moldova creează un bogat patrimoniu istoric și cultural și numără peste 35 de mănăstiri, peste 1000 de biserici și 7 schituri.

Fiecare locuitor al Moldovei vizitează în viața sa 5 mănăstiri din diferite părți ale țării. Manastiri in Moldova sunt de neuitat și unice.
Manastiri in Moldova se pot lăuda cu istoria antică, de podurile și pereții pictați cu mâna, de arhitectura tradițională, de clopotele sonore și icoanele miraculoase. Unul dintre obiectivele turistice preferate ale Moldovei sunt mănăstirile rupestre, cea mai veche din ele a fost înființată în secolul al VI-lea î.en!

Puteți să comandați o excursie la Manastiri in Moldova on-line și la telefonul: +373 (67) 72-22-22.