Manastirea Bocancea | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Bocancea

Până la apariția mănăstirii Hârjauca, a apărut un schit, unde era planificată refacerea acestuia în viitor. Cu toate acestea, în locul acestui schit a crescut Mănăstirea de bărbați Petro-Pavlovski, iar pe scurt localnicii îl numesc Bocancea.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Leon Bocancea, neindiferent de soarta locuitorilor din Hârjauca, a vândut ieftin o parte din pământul lui, astfel încât țăranii care erau prea aproape de mănăstirea de acolo, să se mute aici. Dar, țăranii s-au îndărătnicit și au refuzat să se mute.

Teritoriul Bocancea era gol, iar Arhiepiscopul Antonii a dispus de el foarte înţelepţeşte și politicos. El a întemeiat în acest loc o altă gospodărie monahală.

În 1872 acolo a apărut o mică, până ce, biserică de piatră, ridicată și numită în cinstea lui Petru și Pavel. În 1920, mănăstirea a început să fie numită Bocancea, deoarece oamenii țineau minte că fostul proprietar al acestor locuri a fost numit anume așa. Numele Bocancea în cele din urmă sa consolidat.

În perioada de reconstrucție, după Primul Război Mondial, dar înainte de al Doilea, schitul a fost separat, a încetat să depindă de Hârjauca și a devenit o mănăstire independentă completă. Primul stareț al Bocancei a fost ales protosinghelul Gurie Tăutu. În perioada sovietică, totul a fost distrus. Din mănăstirea Bocancea a fost scos absolut tot ce era în ea, și ars chiar în fața ochilor călugărilor.

La început, încăperea Bocancea era folosită pentru păstrarea roadei și diferitor tipuri de inventar, dar mai apoi au început să usuce tutunul. În chilii au organizat grădiniță, iar camerele de odihnă a stareților au fost dăruite brigăzii de tractoriști.

Peste câtva timp, acolo aproape totul a fost furat sau distrus.

În 1991, schitul Bocancea a fost reconstruit de călugărul Bartolomeu.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu