Manastirea Japca - Floresti | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Manastirea Japca

Unica mănăstire, neatinsă în perioada sovietică, păstrată aproape în forma sa inițială - este Manastirea Japca. Au reușit să o golească din interior, și toți anii începând cu 1959 până în 1964 era planificau să o șteargă de pe fața pământului, dar a rezistat.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Manastirea Japca

Distanta de la Chisinau de 137 km

Localitatea: s. Japca, rnul Floresti

Hramul manastirii: "Inaltarea Domnului",

Anul infiintarii: 1693

Staret: egumena Arsenia  

Localitatea Manastirea Japca dateaza din secolul al XVII-lea.

Dar, din cauza aceasta, călugării au lucrat neobosit în colhoz, visând că într-o zi se vor întoarce în chiliile lor, se rugau nopțile și așteptau.

Anume în această Manastirea Japca se păstrează până acum cea mai mare comoară, copia cea mai exactă a icoanei făcătoare de minuni Maicii Domnului de la Hârbovăţ. Icoana a fost scrisă prin anii 1853, în timp ce arhimandritul era Ieronim. Și chiar lângă satul Japca, la doar 45 de kilometri de orașul mare Soroca, se află o mănăstire de maici cu hramul „Înălţării Domnului”. Manastirea Japca A fost fondată în secolul al XVII-lea. Legendele spun că călugărul din Deleni, și acesta este malul drept al Prutului, greu a ajuns până aici și, în cele din urmă, și-a îndeplinit visul. Astfel, în secolul al XVII-lea a apărut biserica "Înălțarea Sfintei Cruci", chiar în stîncile de pe malul Nistrului. A apărut un schit, în care călugărul din Deleni împreună cu câțiva frați-călugări ai săi locuiau în peșteri. În 1770, schitul a fost descoperit, iar Ieromonahul Teodosie a hotărât să-l restaureze, prin toate mijloacele.

Puțin mai târziu, în 1825, Constantin Stati și-a dat mijloacele sale bănești pentru a construi o biserică în cinstea Înălțării Domnului. Moșierul a început cu construcția chiliilor, el a planificat să le facă din piatră. Dar pentru asta s-a dus mult timp și construcția a fost finalizată pe vremea arhimandritului Onisifor. Pe timpul lui Onisifor în templu a apărut bibliotecă, anexel gospodărești, depozite și bufetul. Dar patronajul asupra templului nu sa terminat acolo. Un mare funcționar din Chișinău a dat ordin să construiască un templu de iarnă în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail. În timpul primului război mondial a fost greu, călugării erau trimiși la mănăstire Hârjauca, iar în Manastirea Japcaerau stabilite călugărițe refugiate. Ele fugeau din Polonia, din mănăstirea Lesna. Manastirea Japca În 1933 acolo se mai zidește un paraclis.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu