Mănăstirea Călărăşeuca
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Călărăşeuca

Este amplasată pe malul drept al Nistrului, într-un cadru natural pitoresc, fiind înconjurată din 3 părti de stânci şi păduri. În vîrful uneia dintre stîncile ce înconjoară lăcaşul sfânt poate fi văzut schitul-peşteră, încărcat de forţa rugăciunii citite aici secole la rând, şi crucea instalată alături, care face parte din salba de mănăstiri rupestre dezvoltate de-al lungul fluviului Nistrul în norii  creştinismului. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Monument de Arhititectură de importanţă naţională.

Distanța de or.Chișinău: 211 km (3 ore 5 min)

Localitatea: com. Călărașeuca, r-nul Ocnița, MD-7114

Hramul mănăstirii: Adormirea Maicii Domnului

Anul înființării: aprox.1648- Sec.XVIII–XX.

Stareț: egumena Eufrosinia (Pesterean)  

Când a apărut pe aceste locuri primul pustnic?

Este o enigmă. Se știe doar că în schitul rupestru trăia un călugăr sihastru, care a transformat peştera în ''Casa Domnului”. Viețuitorii  lăcașului s-au schimbat rând pe rând - primii venind călugării, iar de la înc sec XIX aici au venit măicuțele. Cu timpul, lăcașul a crescut şi aici au apărut biserici de o mare frumusețe. Actele vechi indică faptul că această mănăstire - la începutul veacului al XVIII-lea - a fost un schit al mănăstirii Sfântul Sava, închinată Sfântului Mormânt. Printre fondatori se identifică  Maria Cantacuzino, în anul 1747, care a dăruit un lot de pămînt. In 1780 biserica veche nu mai putea fi folosită, iar Hagi Marcu Donici, din tîrgul Moghilau, de pe malul celalalt al Nistrului, a construit o biserică și o clopotniță, pe care a sfințit-o în 1782 cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Dupa 1961 mănăstirea Călărașeuca a fost transformată în spital pentru copiii cu handicap psihic. Biserica de iarnă a fost transformată în club, iar cea de vară în depozit pentru spital. În 1989, din cauza degradării complexului monahal, spitalul a fost evacuat, iar mănăstirea a fost preluată de o întreprindere agricolă din localitate. Pe data de 3 mai 1991, mănăstirea de călugărițe Călărașeuca a fost redeschisă.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu