Manastirea Capriana | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Manastirea Capriana

Manastirea Capriana - Mănăstire de călugări. Capriana cea mai veche şi unică mănăstire domnească în spațiul dintre Prut şi Nistru. Zidurile complexului monastic Capriana ascund şase secole de rugăciune, de istorie şi de legende. Arhitectura lăcașului impresionează fiecare vizitator.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Manastirea Capriana

Distanța de or.Chișinău 35 km

Localitatea: com. Căpriana, r-nul Strășeni MD-4419, MD-3712,

Hramul mănăstirii: Adormirea Maicii Domnului

Anul înființării: 25 aprilie 1420

Stareț: arhim. Filaret (Cuzmin)  

Manastirea Capriana Atestată de Alexandru cel Bun la 25 aprilie 1420, >menționată documentar în 1429, cand primeşte statut de mănăstire, susţinută de Marele Stefan al III-lea, de voievozii Petru Rareş, Vasile Lupu, Antiox Cantemir, Mihai Racoviţă s.a.- zidurile complexului monastic ascund şase secole de rugăciune, de istorie şi de legende. În incinta lăcasului înconjurat de jur-împrejur de ziduri înalte aflăm 3 biserici, construite în diverse etape istorice:  “Adormirea Maicii Domnului”, solemnă şi maestuoasă (1545), “Sf. Nicolae, care ne aminteşte de corabia salvatoare a biblicului Noe (1840) şi Sf. Gheorghe, suplă si elegantă cu cele 7 turle (1903). Manastirea Capriana A cunoscut perioade de înflorire, dar şi de decădere din cauza unor calamităţi natrurale, dar, mai ales, a invaziilor străine. Fiecare epocă îşi are sfinţii săi. După anexarea Basarabiei la Rusia Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni va face eforturi pentru a trece lăcaşul sfânt sub egida Casei Eparhiale Mitropolitane din Chişinău si ca un adevărat ctitor, a dirijat lucrările de reconstrucție după seismul din 1821, transformând lăcaşul în ''mănăstirea lui Vladîca”.

Complexul Manastirea Capriana a fost închis în 1962 şi redeschis în 1994. Si din nou, precum scrie poetul Grigore Vieru ''la Manastirea Capriana bate un clopot în zi de duminică”.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu