Mănăstirea Cosauti
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Cosauti

Manastirea de calugari Cosauti este situată la nord de Soroca. Așa cum se spune despre ea "într-un defileu adânc, este o veche mănăstire medievală, care a fost restaurată în ultimii ani de iscusitii mesteri. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Alături de mănăstire este un izvor cu apă minerală și un pic mai departe - Pragurile Nistrului și unica cariera de granit din Moldova ".

Distanta de la Chisinau de 170 km

Localitatea: s. Cosauti, rnul Soroca

Hramul manastirii: “Adormirii Maicii Domnului”

Anul infiintarii:1994

Staret: arhim.Ieronim (Palii)  

Manastirea a fost fondata in 1729 ca schit pe mosia Episcopiei Husi.

Mai târziu, aceasta primește statutul mănăstirii în 1810. După nouă ani de existență, manastirea a fost inchisa. Mănăstirea de călugări a fost redeschisă pe un loc nou la 22 aprilie 1994, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. În 1998 a fost binecuvântată oficial redeschiderea mănăstirii Cosăuţi, tot atunci în scaunul de stăreţie a fost numit arhimandritul Ieronim (Palii). Un interes deosebit pentru cercetători prezintă Mănăstirea în Cretă, o chilie individuală de pe malul drept al Nistrului, denumită astfel de localnicii din satul Cosăuţi. Prin analogie, stabilim unele asemănări la capitolul materie primă (rocă de cretă), tehnici de lucru (tăierea pietrei) şi amenajarea interiorului Peşterei lui Bichir, de la intrarea în oraşul Soroca.

Acest schit rupestru este săpat într-o stâncă la o înălţime de 170 m, într-un plan orientat spre nord-vest. Terasa din faţa chiliei, de cca 5 x 3 m, precum şi accesul la chilie sunt grav accidentate. În prezent,  la mănăstirea Cosăuţi vin numeroşi credincioşi, călători şi turişti care işi alină sufletul şi găsesc aici clipe de înălţare.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu