Mănăstirea Noul Neamţ
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Noul Neamţ

Mănăstirea Noul Neamţ se afla pe malul Nistrului.  Aceasta este o mănăstire ortodoxă de călugări și este cel mai mare complex arhitectural religios din Moldova. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Istoria acestei manastiri este strîns legată de mănăstirea Neamţ de peste Prut, care a fost unul din cele mai mari centre ale culturii medievale moldoveneşti. Despre Mănăstirea Noul-Neamt de la Chitcani se mai spune ca este succesoarea mănăstirii Neamt din Carpati.

Distanta de la Chisinau de 77 km

Localitatea: s. Chițcani, rnul Căușeni

Hramul manastirii: "Inaltarea Domnului"

Anul infiintarii: 27 septembrie 1827

Staret: arhim. Paisie (Cecan)  

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în urma secularizării averilor mănăstireşti si interzicerii slujbelor în limba slavonă, în vechea lavră a Neamţului s-au iscat nemulţumiri şi ca urmare, în 1859, mai mulţi călugări, au trecut Prutul, ajungînd la Chiţcani, unde se afla o moşie a mănăstirii.

Manastirea a fost construita in aproape 50 ani. Biserica Înălțarea Domnului și clopotnița, care fac parte din complexul monastic a fost proiectat în 1864 de către un arhitect de la St. Petersburg. La începutul secolului al XX-lea au fost ridicate și alte clădiri: trapeza, spitalul, bucataria, chiliile, turnul de 64 de metri, cu cinci niveluri deasupra portii, care a fost odată denumit ca cel mai inalt turn-clopotnita din Moldova. Spre catedrală duce o alee de stejari cu figuri sculptate în trunchiurile copacilor.

În componenţa ansamblului mănăstirilor intră 4 edificii: biserica „Sfîntul Nicolae”, biserica „Înalţarea Crucii”, Catedrala „Înalţarea Domnului” (de vară), si biserica „Adormirii Maicii Domnului” (de iarnă).

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu